Последни новини
Home / Законът / Градят мандра на остров Персин, затворници ще произвеждат сирене и мляко на световно ниво

Градят мандра на остров Персин, затворници ще произвеждат сирене и мляко на световно ниво

Defakto.bg
Министерство на правосъдието

До края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти, съобщи пресслужбата на правосъдното ведомство.

Изграждането на мандрата става възможно след като Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2. ;Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти; от мярка 4.;Инвестиции в материални активи; от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е 3 366 251,12 лв., в т. ч. безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 % и включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др. Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно, с тенденция за нарастване.

Стопанството на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от  отглеждането на животни до готови конкурентноспособни млечни продукти. Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода.

Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив, затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал.

Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.