Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов към Комисията по досиетата: Разгледайте по-бързо документите за съдебни заседатели

Калоян Топалов към Комисията по досиетата: Разгледайте по-бързо документите за съдебни заседатели

Defakto.bg

Във връзка с откритата от Столичния общински съвет процедура за избор на съдебни заседатели към СГС за мандат 2017-2020 г., административният ръководител на СГС Калоян Топалов отправи молба до председателя на Комисията по досиетата Емил Костадинов за по бързото разглеждане на документите на кандидатите.

„Моля за вашето съдействие в максимално кратки срокове да бъдат разгледани документите на кандидатите за съдебни заседатели при СГС, тъй като в противен случай ще бъдем изправени пред невъзможността за сформиране на първоинстанционни състави в Наказателно отделение“, пише в писмото.

Решението за търсене на възможности за по-бързо и улеснено издаване на необходимите документи за кандидатстване на съдебните заседатели бе взето на среща между председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов, на Софийски градски съд Калоян Топалов и на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

На 30.12.2016 г. Столичният общински съвет обяви процедура за избор на 200 съдебни заседатели към Софийски градски съд за мандат 2017-2020 г., като срокът за подаване на документи е 28 февруари 2017 г.
Според Закона за съдебната власт за явяване в заседание на всеки съдебен заседател се заплаща по 9.36 лв. на час и не по-малко от 20 лева на ден. Съдебен заседател може да е всеки български гражданин на възраст от 21 до 68 години, който има завършено най-малко средно образование, не страда от психически заболявания и не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията му. Кандидатите трябва да имат и настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район на съда.

Както Де факто съобщи,  спецправосъдието блокира и не може да разглежда нови дела именно заради проблем със заседателите. Оказа се, че на 26 януари е изтекъл мандатът на досегашните, а нови не са избрани въпреки изрично разписаните срокове в променения ЗСВ. Така спецсъдът в момента може само да довършва започнатите дела, за които е в сила принципа за неизменност на съдебния състав. Но не и да насрочва и разглежда нови процеси.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.