Последни новини
Home / Законът / Манолова към гражданите на студено: Пускайте жалби до „Топлофикация“ преди 1 март

Манолова към гражданите на студено: Пускайте жалби до „Топлофикация“ преди 1 март

Defakto.bg

Омбудсманът  прати 12 точки до служебния министър на енергетиката за промяна в отчитането и фактурирането на сметките за парно

Омбудсманът Мая Манолова съветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на „Топлофикация София“ от 5 февруари, която продължава, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка. В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда. Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя.

Манолова се обърна с писмо и до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка относно аварията на „Топлофикация“, оставила хиляди столичани на студено и без топла

вода. Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност.

Мая Манолова препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, тъй като с темповете на монополиста, за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години. Тя посочва, че през изминалата година са обновени едва 1,4 км от общо 1000 км тръбопроводи.

В писмото до енергийния министър омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките за „топло“ да отговарят на реално ползваната услуга.

Ето цялото писмо:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПАВЛОВ,

Обръщам се към Вас относно проблемите, свързани с изпълненията на задълженията за предоставяне на качествена услуга от „Топлофикация София“ ЕАД. Авариите по топлопреносната мрежа, започнали от 5 февруари и оставили хиляди столичани без парно и топла вода в студените зимни условия, изискват спешни и адекватни действия от страна на Министерството на енергетиката (МЕ) и регулаторния орган КЕВР.

В тази връзка настоявам да изпълните контролните си функции по Закона за енергетиката с цел защита правата на потребителите и търсене на отговорност на виновните лица за лошото качество и липсата на топлоснабдителната услуга.

Смятам, че е необходима спешна ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на енергийното предприятие. По данни на дружеството през миналата година са ремонтирани едва 1,4 км от заложените през 2016 г. 21 км. При обща дължина около 1000 км преносна мрежа с тези темпове ще са необходими 1000 години за обновяване на съоръженията.

Използвам възможността да се обърна към Вас и относно необходимостта от предприемане на своевременни и неотложни действия за промяна на Наредба №16-334 от 6 април 2004 г. за топлоснабдяването (Наредбата).

Въпреки уверенията на предишното ръководство и поетите публично ангажименти на 23.02.2016 г. пред мен като омбудсман и пред гражданите за изработване на справедлива и ясна методика за разпределение на топлинната

енергия в сграда – етажна собственост, до момента няма никакъв резултат.

През пролетта на 2016 г. работна група в МЕ изготви проект на ЗИД на Закона за енергетиката, глава „Топлоснабдяване”.

Уверенията на МЕ бяха, че той ще бъде подложен на обществено обсъждане и че са изготвени промените в Наредбата. Нищо от това не се случи.

Не може повече действията на топлофикационните дружества и фирмите за дялово разпределение да се оправдават с нормативната уредба, която за всички е ясно, че не отразява реалното положение.

Ще маркирам само някои проблеми, които трябва да намерят решение:

1/ Формирането на задълженията за топлинна енергия в момента се извършва по неясен, несправедлив и непрозрачен начин.

Убеждението, с което останах от срещите с компетентните органи и институции, е, че сметките се нагаждат.

При формирането на задължения за топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация, не се прави разлика дали се ползва парно отопление или не, дали има или не преминаващи тръби от инсталацията,  местоположението на обекта.

Ползващи и неползващи отопление граждани плащат на равно основание топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация и общи части.

В голяма част от случаите процентът на сградна инсталация в сметките е много висок. На гражданите не се обясняват причините за това, не получават компетентни съвети как да бъде намален разходът за сградна инсталация.

Напълно възможно и справедливо е:

да се предвиди намаление на инсталираната мощност във формулата за изчисляване на отдадена енергия от сградна инсталация с мощността на радиаторите, които имат нулев отчет за сезона, или да се определи твърд процент за сградна инсталация;

да се определи нов начин за изчисляване на сградната инсталация във високоетажните сгради с два и повече кръга на отопление, като се отчитат интересите на всички собственици в сградата.

В Наредбата може да се определи нов ред и правила, като сградната инсталация се изчислява поотделно за всеки кръг на отопление, като се отчита мощността на свалените радиатори от отоплителната инсталация за всеки кръг

поотделно; да се определят специален ред и правила, по които да се изчислява сградна инсталация в случаите, когато тръбите са вградени в стените; да се определят специален ред и правила, по които да се изчислява сградната инсталация за последния етаж на сградите.

2/ В месечната сметка не се съдържа информация за прогнозното количество начислена топлинна енергия сградна инсталация.

3/ Липсва образец на изравнителна сметка със задължителни реквизити.

4/ Гражданите не знаят, че има възможност по Наредбата да определят сами  начина на изчисляване на сградната инсталация.

Добре би било, ако в изравнителните сметки се посочва процентът на сградна инсталация, който ФДР предлага на общото събрание на ЕС за одобрение.

5/ В Наредбата липсва изричен текст с какво мнозинство се вземат решенията по въпроси от компетентността на Общото събрание на Етажната собственост (ЕС) – това води до различни тълкувания на ЗУЕС.

6/ Няма ясно разписани права, задължения и отговорности за лицата, които са избрани от ЕС да ги представляват в отношенията им с топлофикационното предприятие и ФДР.

7/ Липсва контрол по отношение на настройките на абонатните станции по инсталирана мощност на сградата.

В момента МЕ упражнява такъв контрол по повод на жалба или сигнал от граждани.

8/ Липсват ред и правила, по които фирмите за дялово разпределение (ФДР) извършват проверки в имотите на гражданите: кога и при какви условия; кои проверки са задължителни, какви са задължителните документи с констатациите от проверките и пр.

9/ Липсват ясни правила за служебното начисляване на топла вода и за актуализиране на базата данни в сградите.

10/ Липсва възможност при високоетажни сгради с два или повече кръга на отопление прекратяването на топлоснабдяването да се извършва поотделно за всеки кръг.

11/ Няма предвиден ред за уведомяване и предлагане на подходящи мерки от топлофикационните дружества, когато специфичният разход за подгряване на 1 куб.м вода е над 80 кВтч/ куб.м.

12/ Няма определение за щранг лира, няма определен ред и правила за определяне на размерите им, мощността им, както и изключването им от отоплителните инсталации.

Уважаеми господин Павлов,

това са само една част от проблемите, които трябва да намерят решение.  Предлагам с оглед правомощията на омбудсмана да обсъдите възможността за неотложно преразглеждане на Наредбата за топлоснабдяването от работна група, в която да вземат участие представители на компетентните институции и органи, сдружения на потребителите, експерти, граждани.

Необходимо е да бъдат идентифицирани проблемите и да се потърси начин за тяхното преодоляване.

За това е необходима воля за промяна без политически и институционален чадър над интересите на топлофикационните дружества.

С оглед на изложеното очаквам да ме информирате за становището си.

С уважение,

Мая Манолова,

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА

About De Fakto

Проверете също

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Невена Зартова: Чувствам се застрашена не от двата кръга, а от действията на горестоящата прокуратура и на г-н Сарафов

Нещата в съдебната система не са притеснителни, те са зловещи Проблемът в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.