Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът от Хитрино: Фирмата превозвач не е имала Гражданска отговорност

Омбудсманът от Хитрино: Фирмата превозвач не е имала Гражданска отговорност

Defakto.bg

 Манолова  ще настоява за законодателни промени в полза на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова ще направи предложения за промяна на текстове в Закона за железопътния превоз, които да регламентират условията, при които се извършва задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Целта е да станат по-ясни размерите на застрахователните суми, рисковете, които  покриват те, вредите, които обезщетяват и изключенията, които биха възникнали.

Това обяви тя в село Хитрино, където днес организира изнесена приемна за пострадалите от взривилата се влакова композиция миналия декември жители на селото.

Омбудсманът изрази недоумението си от факта, че фирмата превозвач „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД, която извършва високорисков железопътен превоз, няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, каквато имат всички

шофьори на леки автомобили.  Според проверката на омбудсмана, такава  застраховка има само дружеството „майка“ – „Булмаркет ДМ“ ООД и то единствено като собственик на мотрисите, превозвали композицията при инцидента. „Някой от Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ не си е свършил работата“, подчерта пред журналисти Мая Манолова.

Тя допълни и, че застраховката, която има дружеството „майка“ -„Булмаркет ДМ“ ООД, е със застрахователна сума 100 000 лв.

„За съпоставка ще кажа, че всеки собственик на автомобил има застраховка  „Гражданска отговорност“, която покрива при вреди на повече от 1 лице до 10 млн. лв. Възниква въпросът, защо едно дружество, което извършва високорискова  дейност, високорисков жп превоз на опасни товари има застраховка в размер на 100 000 лв. и даже, в конкретния случай ще се окаже, че застраховката не е на  превозвача, а на дружеството – „майка“, на собственика на неговия капитал“, заяви Манолова.

По думите й, престъпление срещу гражданите е застрахователната сума да бъде в рамките на 100 000 лв., защото това е близо 100 пъти по-малко от вредите, които би причинил един автомобил от най-нисък клас.

„Адвокатите на дружеството ми обясниха, че водят разговори за извънсъдебно решаване на спора, обезщетяване на неимуществените вреди в извънсъдебен порядък, тъй като става дума по груби сметка за около 5 млн. лв., които биха претендирали и близките на загиналите и самите пострадали при този

зловещ инцидент. Застрахователната сума, която може да се получи е в размер на 100 000 лв., плюс има 500 000 лева държавна гаранция за дружеството, плюс предвидени още 100 000 лв., но цялата история е доста притеснителна“, подчерта Манолова.

Тя изнесе и друг факт – лицензът на „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД е получен през 2015 г., дотогава той е притежание само на дружеството „майка“ – „Булмаркет ДМ“ ООД.

„Аз като омбудсман ще следя този случай и ще подкрепя хората, така че да не  остане нито един човек, който да не е получил справедливо възмездие за причинените му вреди“, категорична бе Манолова. И допълни: „Истината е че няма как да бъде възмездена загубата на близък, но това, което съществува по българското законодателство трябва да бъде реализирано в пълен размер и аз стоя категорично зад тази позиция.“

По-рано през деня омбудсманът присъства на раздаването на топъл обяд, осигурен за 4-те зимни месеца, обезпечен за  160 000 лв. от Националната дарителска кампания на Българския Червен кръст.

„Ние сме длъжни да осигурим  максимална прозрачност за всеки похарчен лев и това, което се прави трябва да бъде максимално полезно и в интерес на хората от Хитрино;, категорична бе Манолова.

По думите й след огромната вълна на съпричастност и набраните повече от 2 млн. лв. по сметките на дарителска кампания на БЧК кметът Нуридин Исмаил и екипът му са длъжни да се справят максимално бързо и ефективно с разпределянето и отчетността на средствата, изцяло в интерес на хората.

„Аз поех ангажимент към Националния обществен съвет, който управлява средствата от дарителската кампания на БЧК, да се срещна с хората и да информирам съвета, затова как се приема последното разпределение, което беше направено, дали наистина всички са доволни и от темповете  и сроковете. Кметът

се ангажира, че ще има пълна отчетност, която ще се представя ежемесечно, затова как вървят разходите, така че накрая да е ясно до стотинка кое семейство, какво е получило, за какво е похарчено, какъв е процентът на публичните  пари и какъв е на дарителските пари“, подчерта още Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.