Последни новини
Home / Законът / В Трън решиха: Заедно с парламентарните избори ще има и местен референдум

В Трън решиха: Заедно с парламентарните избори ще има и местен референдум

Defakto.bg

В Трън, на 26 март т.г. заедно с извънредните парламентарни избори ще бъде проведен и местен референдум. Това е станало възможно, след  като  Общинският съвет с пълно мнозинство e взел решение трънчани да отговорят на въпроса съгласни ли са Общинският съвет да не одобрява устройствени планове предвиждащи добив и преработка на подземни богатства.

До предложението се стига, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината, бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност, съобщиха от общината.  Тази площ съвпада точно с площта на инвестиционно намерение за добив на злато в общината. То стана причина още през лятото на миналата година да се проведе гражданска подписка с искане за запазване на Трън, като екологично чист регион. Жителите на общината се опасяват за здравето си, след като се разбра, че част от проекта ще се развива върху площта на стара уранова мина.

Това е първият местен референдум в Трън. Всички общински съветници считат, че е правилно, генералната посока за развитието на общината да се определя пряко от нейните жители, а предложението за провеждането на референдум е на Кмета на община Трън. Разходите за провеждането му ще са около 40 000 лева и се поемат от бюджета на общината. За да е валиден Референдумът, в него трябва да везмата участие повече от 40% от населението на общината, с изборни права и поне половината от тях да са отговорили с ДА на поставеният въпрос.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.