Последни новини
Home / Законът / Георги Кадиев: Истинските виновници за “Топлофикация” са общината и Йорданка Фандъкова

Георги Кадиев: Истинските виновници за “Топлофикация” са общината и Йорданка Фандъкова

Defakto.bg

Кметът на София  е сезирала прокуратурата за причините за аварията в “Топлофикация-София”

Проблемът на “Топлофикация” се нарича корупция, това заяви в интервю по БНР Георги Кадиев,   лидер на партия „Нормална държава“, бивш депутат и бивш общински съветник. В коментар по казуса “Топлофикация” той смята,  че причината дружеството  постоянно да изпада в аварии е, че няма инвестиционна програма, а няма инвестиционна програма, ” защото 90 милиона лева бяха вложени в КТБ на депозит. Поради тази причина се наложи системата да кара на мускули”.

Според него обаче, престъпната небрежност е в Столичния общински съвет, в администрацията в лицето на Йорданка Фандъкова.   Кадиев  нееднократно е задавал въпроса защо парите на топлофикационното дружество са били в КТБ, вместо в Общинска банка? Попита и “защо докато дружеството е на загуба вече над 500 млн. лева и само за миналата година има 35 милиона загуба, някакви пари стоят на депозит:  “Каква е логиката да теглите кредити, да плащате лихви, за да вършите някаква дейност, а в същото време да имате някакъв депозит в някаква банка на по-нисък процент. Единственото обяснение е корупция. И сега същите тези хора, които управляват Столичната община от 2006 година, същият този Общински съвет, който е натискал ръководството на “Топлофикация” да вложи парите в КТБ, изведнъж ще прави проверки и ще търси престъпна небрежност”.

Кадиев смята, че да се измият ръцете с ръководството на “Топлофикация” не е правилно, защото истинските виновници са Йорданка Фандъкова, Елен Герджиков и председателите на общински комисии, които управляват лошо “Топлофикация”:

“Тази система се разкапва, защото в нея не се инвестира достатъчно. Същото като в тунела “Ечемишка”, като в системата на здравеопазване, на образование. Всичко кара на мускули, а кара на мускули, защото се краде страшно много”.

По-рано днес  стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е сезирала прокуратурата за причините за аварията в “Топлофикация-София”, която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата. Три проверки ще установяват причината за аварията  – вътрешна проверка в “Топлофикация-София“, проверка на екип от Техническия университет и на прокуратурата, посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Прокуратурата вече обяви проверка за безстопанственост в “Топлофикация” по повод заявеното от Манолова,( която съди дружеството, защото отказва отговори  на важни обществени питания), че монополистът е похарчил 3 милиона лева  за адвокатски хонорари, докато начислява таксите “юрисконсулт” на гражданите.

По данни на БНР, без  парно остава за момента целия район “Младост”, “Студентски град”, “Витоша”, “Дървеница”, “Мусагеница” и “Малинова долина”, но до 20 часа кварталите би трябвало да имат парно, съобщиха от Топлофикация за “Хоризонт”. Вече е започнало запълването на топлопреносната  мрежа в проблемните райони, но това ще отнеме часове и утре сутрин там парното би трябвало да е възстановено.  От “Топлофикация-София” съобщиха още, че вече напълно е възстановено парното в кварталите “Люлин” 4 и 5, “Надежда” – 3, 4, 5 и 6 и предупреждиха за възможни временни колебания към високите части на ж.к. “Гео Милев”.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Един коментар

  1. инж. Авджиев

    Защо СРС издава Заповед за изпълнение на Топлофикация София /ТС, / САМО с/у заявление от ТС? Освен това самия СРС под заповедта съобщава :
    ” Настоящата заповед е издадена ЕДИНСТВЕНО НА ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕДОСТАВЕНА ??? ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е ПРОВЕРЯВАНА ОТ СЪДА ?!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.