Последни новини
Home / Законът / Георги Кадиев: Истинските виновници за “Топлофикация” са общината и Йорданка Фандъкова

Георги Кадиев: Истинските виновници за “Топлофикация” са общината и Йорданка Фандъкова

Defakto.bg

Кметът на София  е сезирала прокуратурата за причините за аварията в “Топлофикация-София”

Проблемът на “Топлофикация” се нарича корупция, това заяви в интервю по БНР Георги Кадиев,   лидер на партия „Нормална държава“, бивш депутат и бивш общински съветник. В коментар по казуса “Топлофикация” той смята,  че причината дружеството  постоянно да изпада в аварии е, че няма инвестиционна програма, а няма инвестиционна програма, ” защото 90 милиона лева бяха вложени в КТБ на депозит. Поради тази причина се наложи системата да кара на мускули”.

Според него обаче, престъпната небрежност е в Столичния общински съвет, в администрацията в лицето на Йорданка Фандъкова.   Кадиев  нееднократно е задавал въпроса защо парите на топлофикационното дружество са били в КТБ, вместо в Общинска банка? Попита и “защо докато дружеството е на загуба вече над 500 млн. лева и само за миналата година има 35 милиона загуба, някакви пари стоят на депозит:  “Каква е логиката да теглите кредити, да плащате лихви, за да вършите някаква дейност, а в същото време да имате някакъв депозит в някаква банка на по-нисък процент. Единственото обяснение е корупция. И сега същите тези хора, които управляват Столичната община от 2006 година, същият този Общински съвет, който е натискал ръководството на “Топлофикация” да вложи парите в КТБ, изведнъж ще прави проверки и ще търси престъпна небрежност”.

Кадиев смята, че да се измият ръцете с ръководството на “Топлофикация” не е правилно, защото истинските виновници са Йорданка Фандъкова, Елен Герджиков и председателите на общински комисии, които управляват лошо “Топлофикация”:

“Тази система се разкапва, защото в нея не се инвестира достатъчно. Същото като в тунела “Ечемишка”, като в системата на здравеопазване, на образование. Всичко кара на мускули, а кара на мускули, защото се краде страшно много”.

По-рано днес  стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е сезирала прокуратурата за причините за аварията в “Топлофикация-София”, която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата. Три проверки ще установяват причината за аварията  – вътрешна проверка в “Топлофикация-София“, проверка на екип от Техническия университет и на прокуратурата, посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Прокуратурата вече обяви проверка за безстопанственост в “Топлофикация” по повод заявеното от Манолова,( която съди дружеството, защото отказва отговори  на важни обществени питания), че монополистът е похарчил 3 милиона лева  за адвокатски хонорари, докато начислява таксите “юрисконсулт” на гражданите.

По данни на БНР, без  парно остава за момента целия район “Младост”, “Студентски град”, “Витоша”, “Дървеница”, “Мусагеница” и “Малинова долина”, но до 20 часа кварталите би трябвало да имат парно, съобщиха от Топлофикация за “Хоризонт”. Вече е започнало запълването на топлопреносната  мрежа в проблемните райони, но това ще отнеме часове и утре сутрин там парното би трябвало да е възстановено.  От “Топлофикация-София” съобщиха още, че вече напълно е възстановено парното в кварталите “Люлин” 4 и 5, “Надежда” – 3, 4, 5 и 6 и предупреждиха за възможни временни колебания към високите части на ж.к. “Гео Милев”.

 

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Един коментар

  1. инж. Авджиев

    Защо СРС издава Заповед за изпълнение на Топлофикация София /ТС, / САМО с/у заявление от ТС? Освен това самия СРС под заповедта съобщава :
    ” Настоящата заповед е издадена ЕДИНСТВЕНО НА ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕДОСТАВЕНА ??? ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е ПРОВЕРЯВАНА ОТ СЪДА ?!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.