Последни новини
Home / Законът / Георги Кадиев: Истинските виновници за „Топлофикация“ са общината и Йорданка Фандъкова

Георги Кадиев: Истинските виновници за „Топлофикация“ са общината и Йорданка Фандъкова

Defakto.bg

Кметът на София  е сезирала прокуратурата за причините за аварията в „Топлофикация-София“

Проблемът на „Топлофикация“ се нарича корупция, това заяви в интервю по БНР Георги Кадиев,   лидер на партия „Нормална държава“, бивш депутат и бивш общински съветник. В коментар по казуса „Топлофикация“ той смята,  че причината дружеството  постоянно да изпада в аварии е, че няма инвестиционна програма, а няма инвестиционна програма, “ защото 90 милиона лева бяха вложени в КТБ на депозит. Поради тази причина се наложи системата да кара на мускули“.

Според него обаче, престъпната небрежност е в Столичния общински съвет, в администрацията в лицето на Йорданка Фандъкова.   Кадиев  нееднократно е задавал въпроса защо парите на топлофикационното дружество са били в КТБ, вместо в Общинска банка? Попита и „защо докато дружеството е на загуба вече над 500 млн. лева и само за миналата година има 35 милиона загуба, някакви пари стоят на депозит:  „Каква е логиката да теглите кредити, да плащате лихви, за да вършите някаква дейност, а в същото време да имате някакъв депозит в някаква банка на по-нисък процент. Единственото обяснение е корупция. И сега същите тези хора, които управляват Столичната община от 2006 година, същият този Общински съвет, който е натискал ръководството на „Топлофикация“ да вложи парите в КТБ, изведнъж ще прави проверки и ще търси престъпна небрежност“.

Кадиев смята, че да се измият ръцете с ръководството на „Топлофикация“ не е правилно, защото истинските виновници са Йорданка Фандъкова, Елен Герджиков и председателите на общински комисии, които управляват лошо „Топлофикация“:

„Тази система се разкапва, защото в нея не се инвестира достатъчно. Същото като в тунела „Ечемишка“, като в системата на здравеопазване, на образование. Всичко кара на мускули, а кара на мускули, защото се краде страшно много“.

По-рано днес  стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е сезирала прокуратурата за причините за аварията в „Топлофикация-София“, която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата. Три проверки ще установяват причината за аварията  – вътрешна проверка в „Топлофикация-София“, проверка на екип от Техническия университет и на прокуратурата, посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Прокуратурата вече обяви проверка за безстопанственост в „Топлофикация“ по повод заявеното от Манолова,( която съди дружеството, защото отказва отговори  на важни обществени питания), че монополистът е похарчил 3 милиона лева  за адвокатски хонорари, докато начислява таксите „юрисконсулт“ на гражданите.

По данни на БНР, без  парно остава за момента целия район „Младост“, „Студентски град“, „Витоша“, „Дървеница“, „Мусагеница“ и „Малинова долина“, но до 20 часа кварталите би трябвало да имат парно, съобщиха от Топлофикация за „Хоризонт“. Вече е започнало запълването на топлопреносната  мрежа в проблемните райони, но това ще отнеме часове и утре сутрин там парното би трябвало да е възстановено.  От „Топлофикация-София“ съобщиха още, че вече напълно е възстановено парното в кварталите „Люлин“ 4 и 5, „Надежда“ – 3, 4, 5 и 6 и предупреждиха за възможни временни колебания към високите части на ж.к. „Гео Милев“.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Един коментар

  1. инж. Авджиев

    Защо СРС издава Заповед за изпълнение на Топлофикация София /ТС, / САМО с/у заявление от ТС? Освен това самия СРС под заповедта съобщава :
    “ Настоящата заповед е издадена ЕДИНСТВЕНО НА ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕДОСТАВЕНА ??? ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е ПРОВЕРЯВАНА ОТ СЪДА ?!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.