Последни новини
Home / Законът / Двама митнически служители получиха  ефективни присъди 

Двама митнически служители получиха  ефективни присъди 

Defakto.bg

Ефективни присъди получиха двама митнически служители. Специализираният наказателен съд осъди Иван Капаров, служител от Агенция „Митници“, на три години и половина затвор. С година по-малко е наказанието на Веслав Василев, инспектор от Митническия пункт „Гюешево“. Присъдите не са окончателни.

Съдът прие тезата на  държавното обвинение, че двамата са извършили престъпления по служба, регистрирайки фиктивен износ на акцизни стоки от Европейския съюз.  До задържането си Капаров е бил един от двамата служители в Агенция „Митници“ с достъп до европейската система за контрол на износа, в която са се отразявали всички акцизни стоки, които се изнасят от страни в ЕС.  Влизането и излизането на стоките с автомобили през границата се отразявали в системата с определени кодове, до които – през трето лице, достъп е имал митничарят от „Гюешево“ Велислав Василев.  Специален интерес той проявявал към кодовете на пратки с цигари от Полша с краен получател – по документи, в Турция. Василев изпращал кодовете на митничаря Иван Капаров, който пък ги вписвал в  европейската система като напуснали ЕС през „Капитан Андреево“, без обаче камионите с цигари изобщо да са напускали Полша. От действията на двамата е била облагодетелствана полската фирма-производител, която така спестявала акциз и си връщала иначе неполагащато ѝ се ДДС. Ефективните присъди могат да бъдат обжалвани пред Специализирания апелативен съд.

Все още на известно разстояние от присъди са две други дела, които продължават в Софийския градски съд. Срещу акушерката Емилия Ковачева, на което се приемат съдебни експертизи, и срещу бизнесмена Огнян Донев заради неготови експертизи.

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.