Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата отказа да разследва НАП за над 760 милиона несъбрани борчове към Темида. ВСС ще обжалва

Прокуратурата отказа да разследва НАП за над 760 милиона несъбрани борчове към Темида. ВСС ще обжалва

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване за безстопанственост и длъжностни престъпления срещу служители на НАП, отговорни за несъбирането на над 760 млн. лв. задължения към съдебната власт. Това стана ясно на заседание на пленума на ВСС днес. Изненадващо, по предложение на Соня Найденова, кадровиците решиха да оспорят отказа пред Софийската апелативна прокуратура. 16 от ВСС гласуваха „за”, едва 3 бяха ”против” – Димитър Узунов, Ясен Тодоров и Незабравка Стоева. Комисията „Бюджет и финанси” начело с Узунов предлагаше прокурорското постановление да се приеме само за сведение. Сотир Цацаров го нямаше.

ВСС реши да сезира прокуратурата за бездействието на НАП в края на септември 2016 г. Случи се след като стана известно, че агенцията по приходите с години е отказвала да събира вземанията на Темида от неплатени такси, разноски, глоби и сумата е достигнала близо 750 млн.лв. в края на 2015 г. Те вече са над 769 млн.лв., обяви днес Елка Атанасова. Конкретният повод за обръщането към прокуратурата бе писмо от председателя на СРС Методи Лалов, че заради бездействието на НАП-София по давност са погасени вземания за 5 447 115, 57 лв.

Днес Соня Найденова настоя отказът за образуване на досъдебно производство да бъде оспорен от ВСС. А Елка Атанасова обяви пред кадровиците, че прокурорската проверка се е свела до снемато на сведения от 4 лица – двама служители на НАП – директор по събиранията и негов заместник и двама служитери на Софийския районен съд. Установено е, че от близо 11 000 длъжници по образуваните изпълнителни производства в София, само по 577 са поискани сведения за имществото на длъжниците. При това положение остава неясно как е преценено, че при 36 % от длъжниците липсва имущество, категорична бе тя.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.