Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени решението на ЦИК за референдума, гласовете пак не стигат, за да е задължителен (допълнена)

ВАС отмени решението на ЦИК за референдума, гласовете пак не стигат, за да е задължителен (допълнена)

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени решение на Централната избирателна комисия от 11 ноември за референдума и връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на  закона.

Делото е по жалба на Инициативен комитет за организиране на подписка за произвеждане на национален референдум, срещу решение №4000-НР от 11.11.2016г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което са обявени резултатите от проведения на 06 ноември 2016г. национален референдум.

ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080.

Тази цифра отново не е достатъчна обаче, за да  бъдат приети за задължителни резултатите от референдума. Той би бил  задължителен, ако бяха  налице поне  3 500 585 действителни бюлетини, смятат съдиите.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико- статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

Решението на Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав на ВАС в 14 -дневен срок от съобщаването на страните.

На референдума на 6 ноември м.г. гражданите отговаряха на три въпроса: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната финансова субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Ето какво точно казват тримата от ВАС в решението си:

„Неправилно е определен обаче броят на участвалите в гласуването граждани. По този показател са основателни оплакванията на жалбоподателя. ЦИК неправилно е приела, че броят на участвалите в гласуването граждани се формира само от броя на намерените в кутиите за гласуване пликове – 3 488 558. В действителност участвали в гласуването са не само тези, които са гласували с бюлетина с плик, но и тези, за които има подадена бюлетина без плик. Липсата на плик може да се дължи на различни причини, включително и ненамирането на нито един плик в две от СИК, които са посочени в заключението на вещите лица. Подадената бюлетина удостоверява проведено гласуване, поради което липсата на пликове не води до изключване на бюлетините без пликове от броя на участвалите в гласуването граждани.

Съобразно това в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080 /три милиона четиристотин осемдесет и девет хиляди и осемдесет/. Това число отразява сбора на намерените в кутията за гласуване пликове – 3 487 356 и бюлетините, намерени в кутията за гласуване без плик – 1724. При този резултат от 3 489 080 участвалите в гласуването граждани следва да бъде направена последващата съпоставка по чл.23, ал.1 и ал.3 от ЗПУГДВМС – дали в гласуването за референдума са участвали повече или по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание.
При тези резултати от гласуването ЦИК следва да постанови новото си решение.“

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.