Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени решението на ЦИК за референдума, гласовете пак не стигат, за да е задължителен (допълнена)

ВАС отмени решението на ЦИК за референдума, гласовете пак не стигат, за да е задължителен (допълнена)

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени решение на Централната избирателна комисия от 11 ноември за референдума и връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на  закона.

Делото е по жалба на Инициативен комитет за организиране на подписка за произвеждане на национален референдум, срещу решение №4000-НР от 11.11.2016г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което са обявени резултатите от проведения на 06 ноември 2016г. национален референдум.

ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080.

Тази цифра отново не е достатъчна обаче, за да  бъдат приети за задължителни резултатите от референдума. Той би бил  задължителен, ако бяха  налице поне  3 500 585 действителни бюлетини, смятат съдиите.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико- статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

Решението на Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав на ВАС в 14 -дневен срок от съобщаването на страните.

На референдума на 6 ноември м.г. гражданите отговаряха на три въпроса: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната финансова субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Ето какво точно казват тримата от ВАС в решението си:

„Неправилно е определен обаче броят на участвалите в гласуването граждани. По този показател са основателни оплакванията на жалбоподателя. ЦИК неправилно е приела, че броят на участвалите в гласуването граждани се формира само от броя на намерените в кутиите за гласуване пликове – 3 488 558. В действителност участвали в гласуването са не само тези, които са гласували с бюлетина с плик, но и тези, за които има подадена бюлетина без плик. Липсата на плик може да се дължи на различни причини, включително и ненамирането на нито един плик в две от СИК, които са посочени в заключението на вещите лица. Подадената бюлетина удостоверява проведено гласуване, поради което липсата на пликове не води до изключване на бюлетините без пликове от броя на участвалите в гласуването граждани.

Съобразно това в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080 /три милиона четиристотин осемдесет и девет хиляди и осемдесет/. Това число отразява сбора на намерените в кутията за гласуване пликове – 3 487 356 и бюлетините, намерени в кутията за гласуване без плик – 1724. При този резултат от 3 489 080 участвалите в гласуването граждани следва да бъде направена последващата съпоставка по чл.23, ал.1 и ал.3 от ЗПУГДВМС – дали в гласуването за референдума са участвали повече или по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание.
При тези резултати от гласуването ЦИК следва да постанови новото си решение.“

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.