Последни новини
Home / Законът / До 2 години: Адвокатските съвети ще отчитат оказаната правна помощ електронно

До 2 години: Адвокатските съвети ще отчитат оказаната правна помощ електронно

Defakto.bg

Националното бюро за правна помощ /НБПП/ работи по създаването на единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път от всички адвокатски съвети, съобщиха от Министерството на правосъдието. Тя ще бъде внедрена до две години, а финансирането ще дойде по Оперативна програма „Добро управление“.

Ето какво още съобщават от МП:

„Във връзка с обнародването на измененията в Закона за правната помощ, заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов проведе работна среща с ръководството на НБПП, на която бяха очертани задачите в краткосрочен план. Приоритетно ще се работи именно по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ от всички адвокатски съвети. През миналата година подобен пилотен проект във Великотърновския апелативен район показа, че това е добре работещ модел за електронно отчитане и към момента правната помощ в адвокатската колегия в града се извършва по електронен път.

На срещата при заместник-министър Тарандов стана ясно още, че вписаните адвокати в Националния регистър за правна помощ към края на 2016 г. са 5 588, като за сравнение през 2015 г. те са били 5 272. През миналата година са били подадени 488 заявления за вписване, заличени са 172 служебни защитници.

От Националния телефон за първична правна помощ (070018250) са дадени 2 940 консултации и правни съвети. Ще продължи и създаването на Регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии. Към момента такива действат в Габрово, Благоевград, Варна, Сливен и Видин.

Очакванията са тази година да нарасне броя на консултациите по телефона и в центровете, тъй като с измененията в Закона за правната помощ се разшири кръгът от лица, имащи право на правна помощ. Целта е тя да стане по-лесно достъпна за хората от уязвими социални групи и да се преодолее формализмът в системата.“

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.