Последни новини
Home / Законът / Ключово дело на ВАС затъна в аритметики всякакви

Ключово дело на ВАС затъна в аритметики всякакви

Defakto.bg

Ново преброяване на гласовете бави тълкувателно решение за дисциплинарните дела срещу магистрати

Ключово тълкувателно дело на Върховния административен съд затъна в аритметики и решението по него не става официален факт.

В момента в съда обикалят списъци с настояване магистратите изрично писмено да потвърдят вота си по настояване на председателя на ВАС Георги Колев, съобщи „Правен свят“. А част от тях приемат това за оскърбително и извън правилата.

Има такива списъци, потвърдиха магистрати. Но са категорични – объркването при преброяване и формулиране на въпросите не може и не бива да отменя решението на общото събрание.

Магистратите са се произнесли по трите зададени им въпроса още на 24 януари. А в изчакване на тълкувателното решение във ВАС са спрени ред дела срещу дисциплинарни произнасяния на Висшия съдебен съвет, включително на Румяна Ченалова, следователя Петьо Петров, бившия зам.-председател на СГС Богдана Желявска и на бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Когато решението на ВАС бъде обявено, уволненията на Ченалова и на Костов може би ще отпаднат.

Тълкувателното дело е от 2015 г., а въпросите, на които трябваше да отговори общото събрание на ВАС, са: може ли след отмяна на наказанието ВАС да връща казуса на ВСС за ново произнасяне; могат ли кадровиците, иницирали дисциплинарната процедура, да участват и в състава, който решава делото; длъжен ли е ВСС да образува дисциплинарно дело при постъпило искане или има право на преценка.

Мнението на прокуратурата и на ВСС е идентично – съдът може да връща дисциплинарките за ново произнасяне, съвместяването на функциите на предложител и на дисциплинарен съдник е абсолютно допустимо, съветът не е длъжен да образува дисциплинарно производство при постъпило предложение.

Мнението на мнозинството на върховните съдии обаче е точно обратното, но имало разминавания между отбелязаните резултати от гласуването и общия брой присъствали съдии. И протоколът от общото събрание не се публикува, а Колев е поискал повторно писмено заявяване на вота с аргумента, че всяко решение трябва да бъде закрепено с подписите на съдиите. Той бе заявил такова намерение още преди седмица в отговор на въпроси на журналисти защо протоколът от общото събрание не се публикува.

На общото събрание на 24 януари са присъствали 85 съдии. С 64 гласа „за“ и 20 „против“ те са решили, че ВАС няма правомощие да връща ВСС на поправка, съобщава „Правен свят“. (В този момент един от съдиите е бил извън залата).

С 61 „за“ и 24 „против“ е прието, че участието на предложителя на наказанието в дисциплинарния състав е съществено нарушение. Но при прочитане на резултата е направена грешка и е отбелязано, че решението е взето с 60 на 25 гласа.

Третият въпрос – има ли ВСС право на преценка дали да образува дисциплинарно дело при постъпило предложение, е отклонен заради липса на противоречива практика. Дотук ВАС все е отменял отказите на съдебния съвет да образува дело (това особено ясно пролича по делата срещу Петьо Петров). „За“ отклоняването са гласували 54 съдии.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.