Последни новини
Home / Законът / Ключово дело на ВАС затъна в аритметики всякакви

Ключово дело на ВАС затъна в аритметики всякакви

Defakto.bg

Ново преброяване на гласовете бави тълкувателно решение за дисциплинарните дела срещу магистрати

Ключово тълкувателно дело на Върховния административен съд затъна в аритметики и решението по него не става официален факт.

В момента в съда обикалят списъци с настояване магистратите изрично писмено да потвърдят вота си по настояване на председателя на ВАС Георги Колев, съобщи “Правен свят”. А част от тях приемат това за оскърбително и извън правилата.

Има такива списъци, потвърдиха магистрати. Но са категорични – объркването при преброяване и формулиране на въпросите не може и не бива да отменя решението на общото събрание.

Магистратите са се произнесли по трите зададени им въпроса още на 24 януари. А в изчакване на тълкувателното решение във ВАС са спрени ред дела срещу дисциплинарни произнасяния на Висшия съдебен съвет, включително на Румяна Ченалова, следователя Петьо Петров, бившия зам.-председател на СГС Богдана Желявска и на бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Когато решението на ВАС бъде обявено, уволненията на Ченалова и на Костов може би ще отпаднат.

Тълкувателното дело е от 2015 г., а въпросите, на които трябваше да отговори общото събрание на ВАС, са: може ли след отмяна на наказанието ВАС да връща казуса на ВСС за ново произнасяне; могат ли кадровиците, иницирали дисциплинарната процедура, да участват и в състава, който решава делото; длъжен ли е ВСС да образува дисциплинарно дело при постъпило искане или има право на преценка.

Мнението на прокуратурата и на ВСС е идентично – съдът може да връща дисциплинарките за ново произнасяне, съвместяването на функциите на предложител и на дисциплинарен съдник е абсолютно допустимо, съветът не е длъжен да образува дисциплинарно производство при постъпило предложение.

Мнението на мнозинството на върховните съдии обаче е точно обратното, но имало разминавания между отбелязаните резултати от гласуването и общия брой присъствали съдии. И протоколът от общото събрание не се публикува, а Колев е поискал повторно писмено заявяване на вота с аргумента, че всяко решение трябва да бъде закрепено с подписите на съдиите. Той бе заявил такова намерение още преди седмица в отговор на въпроси на журналисти защо протоколът от общото събрание не се публикува.

На общото събрание на 24 януари са присъствали 85 съдии. С 64 гласа “за” и 20 “против” те са решили, че ВАС няма правомощие да връща ВСС на поправка, съобщава “Правен свят”. (В този момент един от съдиите е бил извън залата).

С 61 “за” и 24 “против” е прието, че участието на предложителя на наказанието в дисциплинарния състав е съществено нарушение. Но при прочитане на резултата е направена грешка и е отбелязано, че решението е взето с 60 на 25 гласа.

Третият въпрос – има ли ВСС право на преценка дали да образува дисциплинарно дело при постъпило предложение, е отклонен заради липса на противоречива практика. Дотук ВАС все е отменял отказите на съдебния съвет да образува дело (това особено ясно пролича по делата срещу Петьо Петров). “За” отклоняването са гласували 54 съдии.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

След среща с прокурори в Хасково, Гешев изпратен от протестиращи с викове “Оставка” и “Гешев е позор”

Главният  прокурор  Иван Гешев  проведе среща с  магистратите от Окръжна и Районна прокуратура – Хасково, …

Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Спецсъдът освободи под гаранция Елена Динева – жената до Васил Божков срещу  750 хил. лв. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.