Последни новини
Home / Законът / Ключово дело на ВАС затъна в аритметики всякакви

Ключово дело на ВАС затъна в аритметики всякакви

Defakto.bg

Ново преброяване на гласовете бави тълкувателно решение за дисциплинарните дела срещу магистрати

Ключово тълкувателно дело на Върховния административен съд затъна в аритметики и решението по него не става официален факт.

В момента в съда обикалят списъци с настояване магистратите изрично писмено да потвърдят вота си по настояване на председателя на ВАС Георги Колев, съобщи „Правен свят“. А част от тях приемат това за оскърбително и извън правилата.

Има такива списъци, потвърдиха магистрати. Но са категорични – объркването при преброяване и формулиране на въпросите не може и не бива да отменя решението на общото събрание.

Магистратите са се произнесли по трите зададени им въпроса още на 24 януари. А в изчакване на тълкувателното решение във ВАС са спрени ред дела срещу дисциплинарни произнасяния на Висшия съдебен съвет, включително на Румяна Ченалова, следователя Петьо Петров, бившия зам.-председател на СГС Богдана Желявска и на бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Когато решението на ВАС бъде обявено, уволненията на Ченалова и на Костов може би ще отпаднат.

Тълкувателното дело е от 2015 г., а въпросите, на които трябваше да отговори общото събрание на ВАС, са: може ли след отмяна на наказанието ВАС да връща казуса на ВСС за ново произнасяне; могат ли кадровиците, иницирали дисциплинарната процедура, да участват и в състава, който решава делото; длъжен ли е ВСС да образува дисциплинарно дело при постъпило искане или има право на преценка.

Мнението на прокуратурата и на ВСС е идентично – съдът може да връща дисциплинарките за ново произнасяне, съвместяването на функциите на предложител и на дисциплинарен съдник е абсолютно допустимо, съветът не е длъжен да образува дисциплинарно производство при постъпило предложение.

Мнението на мнозинството на върховните съдии обаче е точно обратното, но имало разминавания между отбелязаните резултати от гласуването и общия брой присъствали съдии. И протоколът от общото събрание не се публикува, а Колев е поискал повторно писмено заявяване на вота с аргумента, че всяко решение трябва да бъде закрепено с подписите на съдиите. Той бе заявил такова намерение още преди седмица в отговор на въпроси на журналисти защо протоколът от общото събрание не се публикува.

На общото събрание на 24 януари са присъствали 85 съдии. С 64 гласа „за“ и 20 „против“ те са решили, че ВАС няма правомощие да връща ВСС на поправка, съобщава „Правен свят“. (В този момент един от съдиите е бил извън залата).

С 61 „за“ и 24 „против“ е прието, че участието на предложителя на наказанието в дисциплинарния състав е съществено нарушение. Но при прочитане на резултата е направена грешка и е отбелязано, че решението е взето с 60 на 25 гласа.

Третият въпрос – има ли ВСС право на преценка дали да образува дисциплинарно дело при постъпило предложение, е отклонен заради липса на противоречива практика. Дотук ВАС все е отменял отказите на съдебния съвет да образува дело (това особено ясно пролича по делата срещу Петьо Петров). „За“ отклоняването са гласували 54 съдии.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.