Последни новини
Home / Законът / Правосъдното министерство напомня на турските власти: Страсбург „оправда“ българския граничен полицай Михаил Цонков!

Правосъдното министерство напомня на турските власти: Страсбург „оправда“ българския граничен полицай Михаил Цонков!

Defakto.bg

Съдът по човешките права е отхвърлил жалбата на роднините на починалия през 2008 г. турски рибар при инцидент във водите на Черно море като  недопустима

Във връзка с медийни публикации за изпратена призовка до бившия граничен  полицай Михаил Цонков по случая с починалия турски рибар при нещастен инцидент на 17 април 2008 г., Министерството на правосъдието спешно е изпратило в петък уведомителни писма до всички заинтересовани органи, относно решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), коeто е задължително за спазване,  съобщи пресслужбата на ведомството.

Уведомителни писма заедно  с решението по делото „Дерия Ерджан и други срещу България” и позицията на българската държава, като страна по него, са изпратени до Върховна касационна прокуратура, председателя на Окръжен съд–Бургас,  окръжния прокурор на Бургас, военно-окръжния прокурор на Сливен, председателя на районен съд–Царево, Главна дирекция „Гранична полиция“, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас.

Жалбата пред ЕСПЧ е за твърдени нарушения на чл. 2 и чл. 6 § 1 от  Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, с оглед гарантиране правото на живот и ефективността на проведеното от  националните власти разследване по случая.

Правителството на Република Турция е упражнило правото си по чл. 36 от Конвенцията, като е встъпило като трета страна по делото.

Процесуалното представителство на България пред ЕСПЧ към Министерството на правосъдието е оспорила  от името на държавата оплакванията, като е предоставила становища и доводи.

В решението си от 16 декември 2014 г. съдебен състав на Европейския съд по правата на човека единодушно е обявил  за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия, след нещастен инцидент турски рибар, при който български гранични  полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.

Съдът е приел, че случаят засяга настъпването на нещастен инцидент вследствие

на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали  прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.  

От правосъдното министерство напомнят, че в решението е записано още, че „с оглед установяване на обективната истина, националните власти са провели ефективно разследване на действията на полицейските служители по време на инцидента, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция“.

Съдът е отбелязъл още, че обществената кампания, предприета в защита на граничния полицай, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото. И приема, че националните власти са извършили задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на турския рибар, като техните изводи са в съответствие със събраните доказателства.

Европейският съд е изразил  своето несъгласие с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.  Решението по делото „Дерия Ерджан и други срещу България” представлява интерес заради констатациите на ЕСПЧ за изложените в жалбата оплаквания и мотивите, с които обосновава недопустимост на същата и основание за отхвърлянето й в съответствие с член 35 § 3 (а) и § 4 от Конвенцията.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.