Последни новини
Home / Законът / През 2016 г. прокуратурата е прекратила дело за ремонта на тунела „Ечемишка“* 

През 2016 г. прокуратурата е прекратила дело за ремонта на тунела „Ечемишка“* 

Defakto.bg

Прокуратурата е прекратила делото за ремонта на тунела „Ечемишка“ през есента на 2016 година. То се е водело от 2011 година е и за изплатен аванс в размер на 2.4 млн. лв. по поръчка за ремонт на фирма, свързана с ДПС фирма, която е трябвало да обезопаси тунела „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, съобщава в. „Капитал“.

В крайна сметка нито парите са върнати, нито има ремонт, нито има виновен. Още през 2015 година тунелът, в който миналата неделя загина 64-годишна жена, след като върху автомобила й падна лампа, е бил обявен от държавата за опасен. Държавата обаче бездейства, а след това през годините е имало няколко подобни инциденти, от които е имало ранени хора.

Първоначално прокуратурата е образувала разследването срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев
По негово разпореждане през 2005 година е бил изплатен аванс на Консорциум „Техностил 2001 – Курортно строителство“, в който 99% са на свързаната с ДПС фирма „Трансстрой – Бургас“. Компанията сключва договор с агенцията за ремонт, защото тунелът е в „аварийно състояние“.
Прокуратурата разследва общо три престъпления – безстопанственост, неизгодна сделка и документно престъпление. Делото е изпратено в Софийската районна прокуратура, която не е компетентна да го разследва.

Проверката срещу Георгиев е прекратена през 2013 г. след като коалицията на БСП и ДПС (респективно – възложител и изпълнител на злополучната поръчка) идва на власт

След това делото на ръководената от главния прокурор Сотир Цацаров институция продължава срещу неизвестен извършител. В крайна сметка то е окончателно прекратено през есента на 2016 г. Това се случва и няколко седмици, след като през август Веселин Георгиев е оправдан окончателно по делото „Батко и Братко“.

По информация на източници в ръководството на прокуратурата делото е прекратено от прокурор Борис Балев.
Проверка на „Дневник“ показа, че Веселин Георгиев е обжалвал в края на миналата година прекратяването на разследването, водено срещу неизвестен извършител, очевидно несъгласен с доводите на прокурора.

Съдия Вера Чочкова е отхвърлила жалбата му като недопустима.
От държавното обвинение не успяха да отговорят какво се е случило с това разследване с обяснението, че не могат да го открият.
Прокурор, пожелал анонимност, разказа пред „Капитал“, че този тип дела се докладвали лично на ръководството на държавното обвинение и няма как Сотир Цацаров да не е бил напълно наясно с хода на разследването.

Източник: Дневник

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.