Последни новини
Home / Законът / През 2016 г. прокуратурата е прекратила дело за ремонта на тунела „Ечемишка“* 

През 2016 г. прокуратурата е прекратила дело за ремонта на тунела „Ечемишка“* 

Defakto.bg

Прокуратурата е прекратила делото за ремонта на тунела „Ечемишка“ през есента на 2016 година. То се е водело от 2011 година е и за изплатен аванс в размер на 2.4 млн. лв. по поръчка за ремонт на фирма, свързана с ДПС фирма, която е трябвало да обезопаси тунела „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, съобщава в. „Капитал“.

В крайна сметка нито парите са върнати, нито има ремонт, нито има виновен. Още през 2015 година тунелът, в който миналата неделя загина 64-годишна жена, след като върху автомобила й падна лампа, е бил обявен от държавата за опасен. Държавата обаче бездейства, а след това през годините е имало няколко подобни инциденти, от които е имало ранени хора.

Първоначално прокуратурата е образувала разследването срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев
По негово разпореждане през 2005 година е бил изплатен аванс на Консорциум „Техностил 2001 – Курортно строителство“, в който 99% са на свързаната с ДПС фирма „Трансстрой – Бургас“. Компанията сключва договор с агенцията за ремонт, защото тунелът е в „аварийно състояние“.
Прокуратурата разследва общо три престъпления – безстопанственост, неизгодна сделка и документно престъпление. Делото е изпратено в Софийската районна прокуратура, която не е компетентна да го разследва.

Проверката срещу Георгиев е прекратена през 2013 г. след като коалицията на БСП и ДПС (респективно – възложител и изпълнител на злополучната поръчка) идва на власт

След това делото на ръководената от главния прокурор Сотир Цацаров институция продължава срещу неизвестен извършител. В крайна сметка то е окончателно прекратено през есента на 2016 г. Това се случва и няколко седмици, след като през август Веселин Георгиев е оправдан окончателно по делото „Батко и Братко“.

По информация на източници в ръководството на прокуратурата делото е прекратено от прокурор Борис Балев.
Проверка на „Дневник“ показа, че Веселин Георгиев е обжалвал в края на миналата година прекратяването на разследването, водено срещу неизвестен извършител, очевидно несъгласен с доводите на прокурора.

Съдия Вера Чочкова е отхвърлила жалбата му като недопустима.
От държавното обвинение не успяха да отговорят какво се е случило с това разследване с обяснението, че не могат да го открият.
Прокурор, пожелал анонимност, разказа пред „Капитал“, че този тип дела се докладвали лично на ръководството на държавното обвинение и няма как Сотир Цацаров да не е бил напълно наясно с хода на разследването.

Източник: Дневник

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.