Последни новини
Home / Законът / Съдът обяви за решаване делото за билетчето в София

Съдът обяви за решаване делото за билетчето в София

Defakto.bg

Съдът обяви за решаване делото за поскъпването на билета в София. Десетки граждани, както и организацията „Център за законодателна дейност“ атакуваха решението на столичната община от 14 април, с което се промени наредбата за пътуването в градския транспорт и, съответно цената на билета скочи повече от двойно – от 1 лв. на 1,60 лв. Поскъпването е в сила от 1 юни т.г.

На първа инстанция делото е в Административен съд – София-град, сега се чака неговото решение. Магистратите отказаха да спрат поскъпването до окончателното решение на спора.

Днес съдът остави без уважение искането на Общинския съвет за назначаване на счетоводна експертиза. Не беше уважено и искането на жалбоподателите за представяне на всички данни за финансиране на Столична община по европейски програми.

Интересите на част от жалбоподателите се защитават от адвокат Милка Христова, общински съветник от БСП, гласувала против поскъпването.  Тя и останалите жалбоподатели настояха съдът да отмени решението на общинарите, защото липсват обосновка, модел и формула по която е решено цената на билета да е 1,60. Посочената цел “подобряване на социалната услуга” е смехотворна, смята тя и попита как точно се постигат социалните цели, щом от хората се иска да плащат повече.

Адвокатът на общината Георгиев опонира, че било „крайно време да се разбере, че безплатен обяд няма“. И отказа да прогнозира какво ще стане, ако някога съдът все пак отмени поскъпването.

При приемането на промяната в наредбата са спазени всички изисквания и правила и поскъпването е законосъобразно, твърди адвокатът на общината Георгиев. Нещо повече – това била и мярка срещу гратисчиите, а цената на картите не е увеличавана.

Чака се решението на първата инстанция. Дори и поскъпването да бъде отменено обаче, гражданите не могат да търсят обезщетение от общината – тълкувателно решение на ВАС постанови, че не могат да се претендират вреди за незаконосъобразни административни актове.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

На първото заседание на новия ВАдС Даниела Доковска е избрана за председател на новия УС …

Съдът: Кристиан Николов остава под домашен арест

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.