Последни новини
Home / Избрано / Кога и как мога да си купя осигурителен стаж?

Кога и как мога да си купя осигурителен стаж?

Defakto.bg

Михаела Тодорова – Гл. експерт-юрист в КНСБ

Моля, да ми разясните при какви случаи и как може да се закупи осигурителен стаж?   Елена Терзийска 

Отговор: Осигурителен стаж можете да си купите при две хипотези, посочеин в закона. Това са:

  1. Когато лицата са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване,  но не им достигат до 5 години осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. През 2017 г. за жените се изисква да имат 35 години и 4 месеца осигурителен стаж, а за мъжете съответно 38 години и 4 месеца, а за за жените пенсионната възраст при трета категория труд е 61 г., а за мъжете 64 г.
  2. Лицата могат да закупят осигурителен стаж и преди навършване на пенсионна възраст за времето, през което са завършили висше или полувисше образование, както и времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен „доктор”. Осигурителният стаж се зачита за времето, за което са внесени вноските, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност.

Когато са внесени осигурителни вноски за периоди на обучение по-малки от 5 години, лицето има право да внесе осигурителни вноски след навършване на пенсионна възраст за разликата до 5 години (чл. 9а, ал. 1, 2 и 5 КСО).

Закупуването на стажа става чрез внасяне от лицето и за негова сметка на осигурителни вноски върху минималния месечен осигурителен доход  за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното осигуряване към датата на внасянето им. За 2017 г. минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица е определен на 460 лв., а осигурителната вноска е в размерите за фонд „Пенсии” на ДОО за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. – 18,8%. Така изчислено един месец осигурителен стаж струва 86,48 лв.

Внасянето на осигурителните вноски се извършва по банков път в която и да е банка след подадена декларация обр. № 8 в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (чл. 9а, ал. 3 КСО).

Документите, които се представят пред НОИ за зачитане на закупения стаж в зависимост от случая са:

  • диплома за завършено висше или полувисше образование, или документ за придобита научна и образователна степен доктор;
  • документ за внесени осигурителни вноски;
  • документ, удостоверяващ срока на обучението или докторантурата (чл. 45, ал. 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж).

За внесените осигурителни вноски по банков път, осигурителният стаж се установява с удостоверение обр. УП-16. Удостоверението се издава от териториалното поделение на НОИ при наличие на постъпили данни от НАП за внесени дължими осигурителни вноски от лицето (чл. 45а, ал. 3 НПОС).

 

 

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.