Последни новини
Home / Законът / Стефан Милев си избра петима заместници в Софийския районен съд

Стефан Милев си избра петима заместници в Софийския районен съд

Defakto.bg

Временният председател на Софийския районен съд Стефан Милев предложи екип от петима заместници, съдийската колегия на ВСС ще ги обсъжда и гласува на заседанието си във вторник. Още при предизвестеното му назначаване на поста на 31 януари Милев обяви пред кадровиците, че макар да е дал съгласието си предния ден, вече има готовност за заместници.

Той си е избрал Петя Петкова, Даниела Александрова, Йоана Генжова, Даниела Попова и Владимир Борисов. Предложенията са да са и.ф. зам.-председатели на най-големия български съд. Милев не е обсъждал номинациите си с общото събрание на СРС.

И петимата засега не са били ръководители и нямат административен опит. А отзивите за тях са противоречиви.

Съдия Петя Петкова, предложена за шеф на наказателното отделение, отдавна е в СРС и е опитен и добър магистрат, казаха нейни колеги.

Съдия Даниела Александрова, номирана за шеф на брачната колегия, работи в нея едва от няколко месеца. Допреди две години тя е била прокурор, а влиза в СРС като наказателен съдия.

Йоана Генжова и Даниела Попова са „стари” кадри на СРС и са били все граждански съдии.

Валентин Борисов идва в софийския съд от Пловдив преди няколко години. Отзивите за него са, че е почтен и добър магистрат. Но е мек и отстъпчив, което не винаги е добре за един ръководител, който трябва за защитава позиции.

Рокадата е след оставките на Методи Лалов и неговите заместници в знак на протест срещу политиката на ВСС към най-големия съд. Оставките са в сила от  февруари, дни преди това осем кадровици издигнаха и избраха бившия прокурор, от половин година съдия в СГС Стефан Милев за временен ръководител. Случи се въпреки че общото събрание на два пъти номинира за поста съдии от СРС, а председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов ги предложи.
Междувременно ВСС обяви конкурс за титулярен шеф на СРС.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.