Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд остана без титулярен шеф

Апелативният спецсъд остана без титулярен шеф

Defakto.bg

След дебат, включително за Ценко Чоков, ВСС не избра никого на поста

Апелативният специализиран наказателен съд остана без титулярен председател. След простанно изслушване, но повече от скромен дебат, съдийската колегия на ВСС не избра на поста нито една от двете претендентки. Четирима от кадровиците бяха „за” досегашния председател Даниела Росенова, един даде глас „за” конкурента й Румяна Илиева, а петима гласуваха „против” и двете кандидатури. Зад отрицателиния вот застанаха Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Камен Иванов.

За да има избор, бяха нужни поне осем „за”. А днес колегията заседаваше и в намален състав, заради отсъствието на Лозан Панов на председателското място бе Георги Колев.

Доскоро този избор не изглеждаше особено вълнуващ – пространният анализ на ВКС за първите пет години на спецправосъдието у нас бе дал добра оценка на апелативния специализиран съд. Очакваше се Росенова да получи втори мандат на поста. Тя е в спецправосъдието от самия му старт през 2012 г., идва от СГС, била е и прокурор в Софийската градска прокуратура. Опонентът й Румяна Илиева също е в апелативиния спецсъд от самото начало, дори е била и.ф. председател преди изибрането на първия титуляр. Идва от окръжния съд в Сливен, била е и прокурор в града.

Прегледът от протокола на общото събрание на съда, публикуван днес на страницата на ВСС, обаче откроява сериозно противопоставяне от няколко съдии на кандидатурата на Росенова. Една от най-критично настроените – съдия Красимира Костова, е и в управата на Българската съдийска асоциация. Критиките са за случайното разпределение на някои дела, за неползван и заключен кабинет и др.

А днес се чуваше, че кадровиците се готвят да атакуват Росенова заради освобождаването на Ценко Чоков и сина му Мартин, обвинени за организирана престъпна група. Ценко е пуснат срещу 10 000 лв. гаранция, Мартин – под „домашен арест”. Решението на апелативния спецсъд е от вчера, взето на закрито заседание (по правилата на НПК), в състава е участвала и Даниела Росенова.

И Галя Георгиева от ВСС наистина я попита за това дело. Росенова отговори, че съставът е бил подбран на принципа на случайното разпределение, като при всички дела. Отказа коментар на решението с аргумента: „Некоректно е да говорим за висящо дело, което утре ще дойде за разглеждане по същество”. Светла Петкова поиска да знае как точно Росенова е попаднала в състава, след като е била в отпуска. Съдията уточин, че е била в отпуска миналата седмица и колегата, разпределял тогава делата, я е включил.

Румяна Илиева, от своя страна, даде заявки да се вслушва в общото събрание. На въпрос дали спецсъдилищата са в състояние да се справят и с корупционните дела срещу високите етажи на властта (както се предлагаше в проект за промени в НПК), отговори, че им трябвала още една съдебна зала.

На излизане Даниела Росенова каза, че ще мисли дали отново да се кандидатира за втори мандат начело на съда.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.