Последни новини
Home / Законът / Бившият кмет на Девня е обвинен в присвояване на близо 80 000 лева

Бившият кмет на Девня е обвинен в присвояване на близо 80 000 лева

Defakto.bg

Бившият кмет на Девня е обвинен в длъжностно присвояване на близо 80 000 лева от Районната прокуратура.  Престъплението е в особено големи размери и той е привлечен  към отговорност по член 202, ал. 2, т. 1, във връзка с член 201 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано деяние.

На 45-годишния бивш кмет е наложена парична гаранция в размер на 5000 лева.

Ето какво казва прокуратурата по случая:

Длъжностното присвояване е извършено в периода от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. Като длъжностно лице Кузев присвоил 18 244 литра дизелово гориво на стойност 43 469,96 лева, 14 621, 26 литра бензин на стойност 34 672, 04 лева, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип „Волво“.

Общата стойност от престъпната дейност възлиза на 78 378, 34 лева, което представлява големи размери, сочи назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза.

По договор с „Лукойл България“ ЕООД била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил „Волво“. Зарежданото дизелово гориво значително надвишава възможния разход според техническите параметри на автомобила.

Със същата карта са зареждани и значителни количества бензин. Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи.

Привлечен в качеството на обвиняем, Атанас Кузев не дава обяснения по повдигнатото обвинение. Работата по досъдебното производство срещу бившия кмет продължава, съобщава държавното обвинение.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.