Последни новини
Home / Законът / В английската гимназия в Русе продължава обучението по право

В английската гимназия в Русе продължава обучението по право

Defakto.bg
Втора среща на съдия Атанас Димитров с ученици от Английската гимназия

В рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за втори път младши съдия Атанас Димитров се срещна с ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ в  Русе и изнесе лекция пред тях по темата „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици“.

Мероприятието се състояло на 10 февруари в рамките на един учебен час, като пред петдесет ученика съдия Димитров е разяснил що е то „престъпление“ и „нарушение“ и по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния, съобщи прессслужбата на съда.  Значителна част от лекцията беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните лица и наказанията, които могат да им бъдат налагани, както и на възпитателните мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. На младите хора е разяснено престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс, нарушението „дребно хулиганство“ по Указа за борба с дребното хулиганство, както и „спортното хулиганство“ по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

В края на лекцията учениците е трябвало да решат няколко реални казуса на хулигански прояви на непълнолетни лица.

По време на срещата младежите са задавали  разнообразни  въпроси по темата, като например: „Престъпление или нарушение е драскането с графити по обществени сгради?“, „Престъпление или нарушение е сбиване в дискотека, съпроводено с хвърляне и чупене на чаши?“.

Получили отговор от съдия Димитров заедно с обяснението какви са последиците за извършителите в подобни ситуации.

Темата за „хулиганските прояви“ съдия Димитров ще представи и пред ученици на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в  Русе през идния месец, отново в рамките на Образователната програма.

През месец март десетокласниците от Английската гимназия ще се срещнат със съдия Антоанета Атанасова, която ще ги запознае с темата – „Разделение на властите“, а от съдия Николинка Чокоева ще научат „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.