Последни новини
Home / Законът / В английската гимназия в Русе продължава обучението по право

В английската гимназия в Русе продължава обучението по право

Defakto.bg
Втора среща на съдия Атанас Димитров с ученици от Английската гимназия

В рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за втори път младши съдия Атанас Димитров се срещна с ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ в  Русе и изнесе лекция пред тях по темата „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици“.

Мероприятието се състояло на 10 февруари в рамките на един учебен час, като пред петдесет ученика съдия Димитров е разяснил що е то „престъпление“ и „нарушение“ и по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния, съобщи прессслужбата на съда.  Значителна част от лекцията беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните лица и наказанията, които могат да им бъдат налагани, както и на възпитателните мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. На младите хора е разяснено престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс, нарушението „дребно хулиганство“ по Указа за борба с дребното хулиганство, както и „спортното хулиганство“ по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

В края на лекцията учениците е трябвало да решат няколко реални казуса на хулигански прояви на непълнолетни лица.

По време на срещата младежите са задавали  разнообразни  въпроси по темата, като например: „Престъпление или нарушение е драскането с графити по обществени сгради?“, „Престъпление или нарушение е сбиване в дискотека, съпроводено с хвърляне и чупене на чаши?“.

Получили отговор от съдия Димитров заедно с обяснението какви са последиците за извършителите в подобни ситуации.

Темата за „хулиганските прояви“ съдия Димитров ще представи и пред ученици на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в  Русе през идния месец, отново в рамките на Образователната програма.

През месец март десетокласниците от Английската гимназия ще се срещнат със съдия Антоанета Атанасова, която ще ги запознае с темата – „Разделение на властите“, а от съдия Николинка Чокоева ще научат „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.