Последни новини
Home / Законът / Наши студенти – юристи прескочиха първия праг на състезанието по права на човека в Страсбург (снимка)

Наши студенти – юристи прескочиха първия праг на състезанието по права на човека в Страсбург (снимка)

Defakto.bg
Отборът отляво надясно: Даниела Екимова-Спирова, Радослава Макшутова, Кристиан Калчев, Николина Михайлова, София Разбойникова

Българският отбор на    студенти от  СУ „Климент Охридски” е класиран измежду първите 20,  допуснати до втората фаза на състезанието по правата на човека пред Съда по човешките права в Страсбург.  Нашите студенти успешно са решили първата част от  зададения  казус,  а именно  – писмена защита на правителството и жалбоподателите по симулирана жалба пред Съда.  Прескачането на нивата е принципа на елиминирането.

На 1 август миналата година бе дадено началото за регистрация на студентски отбори за участие в симулативен процес пред Европейския съд по правата на човека „European Human Rights Moot Court Competition“ .  Състезанието е организирано от ELSA и Съвета на Европа и протича изцяло на английски език. Предварително бе качен и казусът, по който всеки отбор трябваше да представи писмени становища от името на правителството и от името на жалбоподателя.

След като журито оцени писмените работи, 20 са допускани до устно изслушване, което ще протече на няколко етапа. На четвърт финала  отиват  8 отбора, за полуфинала – 4, а за Големия финал – 2.

Екип от експерти на фондация “Българска фондация за правата на  човека” се е включил в подготовката на участниците, които бяха подбрани с конкурс.  Студентите са обучавани безвъзмездно  от София Разбойникова и Даниела Екимова. “Тренировките” им са тежки.Те включват  пледоарии пред юристите на  фондацията.  Отборът е преминал приятелско състезание в Полша, а след това e  приел като домакин отбора на студентите от Ниш. Като е разигравано състезание,  най-напред в ЮФ на СУ „Климент Охридски” , а после – пред съдии от Върховния касационен съд със съдействието на зам.председателя на съда Павлина Панова.  В момента българският отбор е на подготовка в Страсбург, като разноските по пътуването са поделени между   ЮФ на Су „Климент Охридски” и фондация „Български адвокати за правата на човека”.

В миналогодишния конкурс по защита на човешките права,  българските студенти от от Юридическия факултет на Софийския университет, завоюваха второ място, като отстъпиха единствено на отбора в Кеймбридж в изключително оспорвана битка с 5:4 съдийски гласа. Тогава в състезанието взеха участие 79 отбора от 26 държави.

Още по темата: Наши студенти – втори, след отбора на Кеймбридж, в състезание по права на човека

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.