Последни новини
Home / Законът / Наши студенти – юристи прескочиха първия праг на състезанието по права на човека в Страсбург (снимка)

Наши студенти – юристи прескочиха първия праг на състезанието по права на човека в Страсбург (снимка)

Defakto.bg
Отборът отляво надясно: Даниела Екимова-Спирова, Радослава Макшутова, Кристиан Калчев, Николина Михайлова, София Разбойникова

Българският отбор на    студенти от  СУ „Климент Охридски” е класиран измежду първите 20,  допуснати до втората фаза на състезанието по правата на човека пред Съда по човешките права в Страсбург.  Нашите студенти успешно са решили първата част от  зададения  казус,  а именно  – писмена защита на правителството и жалбоподателите по симулирана жалба пред Съда.  Прескачането на нивата е принципа на елиминирането.

На 1 август миналата година бе дадено началото за регистрация на студентски отбори за участие в симулативен процес пред Европейския съд по правата на човека „European Human Rights Moot Court Competition“ .  Състезанието е организирано от ELSA и Съвета на Европа и протича изцяло на английски език. Предварително бе качен и казусът, по който всеки отбор трябваше да представи писмени становища от името на правителството и от името на жалбоподателя.

След като журито оцени писмените работи, 20 са допускани до устно изслушване, което ще протече на няколко етапа. На четвърт финала  отиват  8 отбора, за полуфинала – 4, а за Големия финал – 2.

Екип от експерти на фондация „Българска фондация за правата на  човека“ се е включил в подготовката на участниците, които бяха подбрани с конкурс.  Студентите са обучавани безвъзмездно  от София Разбойникова и Даниела Екимова. „Тренировките“ им са тежки.Те включват  пледоарии пред юристите на  фондацията.  Отборът е преминал приятелско състезание в Полша, а след това e  приел като домакин отбора на студентите от Ниш. Като е разигравано състезание,  най-напред в ЮФ на СУ „Климент Охридски” , а после – пред съдии от Върховния касационен съд със съдействието на зам.председателя на съда Павлина Панова.  В момента българският отбор е на подготовка в Страсбург, като разноските по пътуването са поделени между   ЮФ на Су „Климент Охридски” и фондация „Български адвокати за правата на човека”.

В миналогодишния конкурс по защита на човешките права,  българските студенти от от Юридическия факултет на Софийския университет, завоюваха второ място, като отстъпиха единствено на отбора в Кеймбридж в изключително оспорвана битка с 5:4 съдийски гласа. Тогава в състезанието взеха участие 79 отбора от 26 държави.

Още по темата: Наши студенти – втори, след отбора на Кеймбридж, в състезание по права на човека

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.