Последни новини
Home / Законът / Румен Попов стана окръжен прокурор на Пловдив за втори мандат

Румен Попов стана окръжен прокурор на Пловдив за втори мандат

Defakto.bg

Инициативен, ангажиран, колегиален, бяха коментарите за него

Единодушно, с 9 „за” Румен Попов бе преизбран за окръжен прокурор на Пловдив за втори мандат.

А от изказвания на членове на прокурорската колегия стана ясно, че той винаги лично участва в работата по тежки престъпления и се включва в нея от момента на извършването, независимо от часа на денонощието. Както и че Румен Попов е дал началото на практиката да има приемни дни в районните прокуратури от неговия регион. Определен бе като мобилен, ангажиран с работата, създал отличен микроклимат за работа в ОП, с активен медиен пиар.

Пред кадровиците от прокурорската колегия самият Попов обясни мотивацията си да се кандидатира за втори мандат така: „Все още продължавам да вярвам в правосъдието, обичам работата си, всеки ден срещам хора, които съвестно и честно изпълняват задълженията си”. Заяви, че го боли, когато чува за някого: „Той ще се оправи, защото има пари”. Изтъкна като приоритет връщането на общественото доверие, говори и за проведените много обучения в горните класове на средните училища, възприемани първоначално като популизъм, но дали резултат. Например намалели са катастрофите с фатален резултат по вина на млади шофьори. На въпрос какво ще направи, за да се активизира работата по източването на еврофондове, даде своя „рецепта” – създаване на „бутиков сектор или група в икономическата полиция в Пловдив”, които да работят по тези дела съвместно с прокуратурата.

Имаше виждане и за новата съдебна география в региона след решението на Конституционния съд, което премахна буквалната обвързаност на прокуратурите със съдилищата. Попов посочи, че в районната прокуратура в първомай работят двама прокурори и четирима служители, които спокойно могат да преминат към РП-Асеновград, която е само на 35 км. Това няма да лиши жителите на Първомай от достъп до правосъдие, но в същото време ще намали и скептицизма към работата на РП, където всички са в роднински връзки с полицията.

В подкрепа на втори мандат на Румен Попов се обявиха Магдалена Лазарова, Розалин Трендафилов, Сотир Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

След 5-часа остри въпроси: ВСС избра за втори път Даниела Дончева за шеф на Софийския апелативен съд

С  9 гласа „за“ и  2  „против“  Съдийската колегия  на ВСС избра за втори мандат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.