Последни новини
Home / Законът / Съдът задължи ЦИК да регистрира Бареков, той да си избере името

Съдът задължи ЦИК да регистрира Бареков, той да си избере името

Defakto.bg

Съдът обяви за недопустими жалбите срещу „Да, България!“

ВАС прие за основателна жалбата на Николай Бареков срещу отказа на ЦИК да го регистрира за участие в предстоящия вот за парламент. Тя е подадена от политническата партия „Движение Презареди България“ като правоприемник на „България без цензура“.

С решение от днес върховните съдии Аделина Ковачева, Кремена Хараланова и Бисерка Цанева връщат преписката на ЦИК за ново произнасяне. Като Централната избирателна комисия трябва да даде възможност на Бареков да посочи с кое от двете имена да бъде регистриран. Решението е окончателно.

Проблемът беше, че искането бе подадено от „България без цензура“, защото промяната в името на партията още не беше официално влязла в регистрите, с настояване в бюлетината обаче да се впише „Движение Презареди България“.

В конкретния случай при подаване на документите от жалбоподателя не са констатирани нередовности, смята ВАС. ЦИК е била сезирана с искане от валидно регистриран правен субект в лицето на политическата партия. В проведеното административно производство са установени всички положителни предпоставки за извършване регистрация на партията.Единственият спорен въпрос пред ЦИК е бил този с кое име  политическата партия  да бъде регистрирана за участие в изборния процес, респективно вписана в бюлетините  за участие в изборите. При тази създала се неяснота ЦИК е следвало да укаже на заявителя за констатираното  противоречие  и да му даде възможност да уточни волята си с кое име да бъде регистрирана партията.

Затова ВАС отменя решение № 4264- НС от 08.02.2017 г., на ЦИК и връща преписката за ново произнасяне със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона.

Днес ВАС обяви за недопустими и четирите жалби срещу регистрацията на коалицията „Да, България!“ и прекрати делото. Една от тях бе подадена от човек, чиито имена съвпадат с тези на  лидера на РЗС Яне Янев, но се е представил като собственик на секс шоп. Днес пред съда съпартиецът на Янев Емил Василев бе категоричен – Янев не е подавал такава жалба.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.