Последни новини
Home / Законът / Силистренският окръжен съд отсъди 18 години затвор за опасен рецидивист

Силистренският окръжен съд отсъди 18 години затвор за опасен рецидивист

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Силистра постигна 18-годишна ефективна присъда за опасен рецидивист, който отвлече таксиметров шофьор и направи опит да убие полицаи с незаконно оръжие, съобщи пресслужбата на Апелативна прокуратура.

Силистренският окръжен съд осъди на 18 години лишаване от свобода при строг режим 41-годишния Димитър Братанов, известен с прякора Кокала. Той бе предаден на съд с три обвинения от Окръжната прокуратура в Силистра – за отвличане на таксиметров шофьор, опит за убийство на четири лица от състава на МВР, извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, и незаконно държане на огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и  пиротехнически изделия в голямо количество. И трите престъпления Братанов извършил след бягство от варненския затвор на 31 май 2016 г., където бил преместен от затвора в Белене на по-лек режим на изтърпяване на поредна ефективна присъда, а стрелбата срещу полицаите – по време на операция за задържането му.

След бягството от затвора Братанов пристигнал в Силистра.

Укривал се в необитаемо бунгало извън града. Намеренията му били да се срещне с трима познати, за които смятал, че са го измамили при продажбата на жилището му, като му платили по-малко пари, отколкото очаквал. За да раздаде собственото си правосъдие, той се снабдил с „Макаров“, револвер, взривни вещества и боеприпаси. Знаел, че го търсят заради бягството, и се преоблякъл като жена.

На 29 юни 2016 г. с рокля, перука, шапка с периферия и въоръжен посетил офиса на тримата свидетели, които продали жилището му.  Поискал среща с единия от тях. Тръгнал към дома му, когато бил засечен от два полицейски автомобила. По време на преследването той няколко пъти стрелял  срещу  полицейските служители.

На кръстовище в Силистра се качил в такси и насочил оръжието към  шофьора. Разпоредил му да кара към село Айдемир. Таксито било засечено от полицейски автомобил, който препречил пътя му.

Братанов заповядал на шофьора на спре, излязъл от колата и  избягал. Полицейските служители му заповядали да спре и да хвърли оръжието, но опасният рецидивист произвел изстрел срещу тях. Когато разбрал, че не може да се измъкне от полицейската блокада, Братанов се освободил от пистолета и револвера и се  предал.

Осъденият на 18 години лишаване от свобода мъж е с богато криминално минало. Осъждан десет пъти и е един от извършителите на бомбения атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.