Последни новини
Home / Законът / Силистренският окръжен съд отсъди 18 години затвор за опасен рецидивист

Силистренският окръжен съд отсъди 18 години затвор за опасен рецидивист

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Силистра постигна 18-годишна ефективна присъда за опасен рецидивист, който отвлече таксиметров шофьор и направи опит да убие полицаи с незаконно оръжие, съобщи пресслужбата на Апелативна прокуратура.

Силистренският окръжен съд осъди на 18 години лишаване от свобода при строг режим 41-годишния Димитър Братанов, известен с прякора Кокала. Той бе предаден на съд с три обвинения от Окръжната прокуратура в Силистра – за отвличане на таксиметров шофьор, опит за убийство на четири лица от състава на МВР, извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, и незаконно държане на огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и  пиротехнически изделия в голямо количество. И трите престъпления Братанов извършил след бягство от варненския затвор на 31 май 2016 г., където бил преместен от затвора в Белене на по-лек режим на изтърпяване на поредна ефективна присъда, а стрелбата срещу полицаите – по време на операция за задържането му.

След бягството от затвора Братанов пристигнал в Силистра.

Укривал се в необитаемо бунгало извън града. Намеренията му били да се срещне с трима познати, за които смятал, че са го измамили при продажбата на жилището му, като му платили по-малко пари, отколкото очаквал. За да раздаде собственото си правосъдие, той се снабдил с „Макаров“, револвер, взривни вещества и боеприпаси. Знаел, че го търсят заради бягството, и се преоблякъл като жена.

На 29 юни 2016 г. с рокля, перука, шапка с периферия и въоръжен посетил офиса на тримата свидетели, които продали жилището му.  Поискал среща с единия от тях. Тръгнал към дома му, когато бил засечен от два полицейски автомобила. По време на преследването той няколко пъти стрелял  срещу  полицейските служители.

На кръстовище в Силистра се качил в такси и насочил оръжието към  шофьора. Разпоредил му да кара към село Айдемир. Таксито било засечено от полицейски автомобил, който препречил пътя му.

Братанов заповядал на шофьора на спре, излязъл от колата и  избягал. Полицейските служители му заповядали да спре и да хвърли оръжието, но опасният рецидивист произвел изстрел срещу тях. Когато разбрал, че не може да се измъкне от полицейската блокада, Братанов се освободил от пистолета и револвера и се  предал.

Осъденият на 18 години лишаване от свобода мъж е с богато криминално минало. Осъждан десет пъти и е един от извършителите на бомбения атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.