Последни новини
Home / Законът / След ремонт във Варненския затвор – 87 „еврокилии“ за 262-ма лишени от свобода

След ремонт във Варненския затвор – 87 „еврокилии“ за 262-ма лишени от свобода

Defakto.bg

От днес затворът във Варна отговаря на всички европейски изисквания. След мащабния ремонт в корпуса, вече всяка килия е със санитарен възел, нова дограма, подменени настилка и електрическа мрежа, съобщиха от Министерството на правосъдието.

На официалното откриване в морския град присъстваха главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ Гергана Георгиева, заместник-главният директор на ГДИН Свилен Цветанов, началникът на затвора Йордан Йорданов, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

По думите на началника на затвора, сградата във Варна е построена през 1929 г, като от тогава е претърпяла сериозни ремонти само два пъти – през 50-те и 70-те години на миналия век. За 4 месеца и със средства от бюджета в размер на 1 млн. и 100 хил. лева, затворът във Варна вече е с капацитет до 262 лишени от свобода при спазване на европейските изисквания от 4 кв.м. на един затворник. Преди ремонта жилищната част на затвора разполагаше със 70 спални помещения, сега са преустроени 87. Обособени са 3 столови за хранене на групите със специални нужди, 9 бани във всички коридори, бръснарница и две наказателни килии.

В зоната със засилен надзор и охрана всяка врата е с нова брава, която има възможност да бъде командвана от централизирана система за сигурност. Спалните помещения са с индивидуални паникбутони и система за комуникация между осъдения и постовия надзирател. Изграден е и нов команден център, от който главният надзирател ще ръководи и контролира процесите, свързани с изпълнение на наказанията.

Ремонтът във Варна започна миналата година, когато със средства по Норвежкия финансов механизъм бе реконструирано затворническото общежитие в Разделна с капацитет до 276 лишени от свобода. Неговото модернизиране успя да разтовари с около 100 лишени от свобода един от пренаселените затвори у нас – този във Варна и да даде възможност да започнат ремонтните дейности в корпуса. С тяхното приключване се отговори на основни критики от страна на международни и национални мониторингови организации по отношение на пренаселеността и лошите битови условия в местата за лишаване от свобода.

До края на февруари т.г. ще приключи и ремонтът в Сливенския затвор, където също ще бъдат обособени санитарни възли, ще бъде монтирана нова PVC дограма, а спалните помещения и баните ще бъдат санирани. Предстои и откриването на първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната – затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт, като очакванията са в него да бъдат преместени до 350 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор. След тяхното преместване, стартират ремонтни дейности и в корпуса на Бургас.

Предстои населяването и на новото общежитие от открит тип към затвора в Белене, чийто капацитет е за около 70  лишени от свобода.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.