Последни новини
Home / Законът / След ремонт във Варненския затвор – 87 „еврокилии“ за 262-ма лишени от свобода

След ремонт във Варненския затвор – 87 „еврокилии“ за 262-ма лишени от свобода

Defakto.bg

От днес затворът във Варна отговаря на всички европейски изисквания. След мащабния ремонт в корпуса, вече всяка килия е със санитарен възел, нова дограма, подменени настилка и електрическа мрежа, съобщиха от Министерството на правосъдието.

На официалното откриване в морския град присъстваха главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ Гергана Георгиева, заместник-главният директор на ГДИН Свилен Цветанов, началникът на затвора Йордан Йорданов, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

По думите на началника на затвора, сградата във Варна е построена през 1929 г, като от тогава е претърпяла сериозни ремонти само два пъти – през 50-те и 70-те години на миналия век. За 4 месеца и със средства от бюджета в размер на 1 млн. и 100 хил. лева, затворът във Варна вече е с капацитет до 262 лишени от свобода при спазване на европейските изисквания от 4 кв.м. на един затворник. Преди ремонта жилищната част на затвора разполагаше със 70 спални помещения, сега са преустроени 87. Обособени са 3 столови за хранене на групите със специални нужди, 9 бани във всички коридори, бръснарница и две наказателни килии.

В зоната със засилен надзор и охрана всяка врата е с нова брава, която има възможност да бъде командвана от централизирана система за сигурност. Спалните помещения са с индивидуални паникбутони и система за комуникация между осъдения и постовия надзирател. Изграден е и нов команден център, от който главният надзирател ще ръководи и контролира процесите, свързани с изпълнение на наказанията.

Ремонтът във Варна започна миналата година, когато със средства по Норвежкия финансов механизъм бе реконструирано затворническото общежитие в Разделна с капацитет до 276 лишени от свобода. Неговото модернизиране успя да разтовари с около 100 лишени от свобода един от пренаселените затвори у нас – този във Варна и да даде възможност да започнат ремонтните дейности в корпуса. С тяхното приключване се отговори на основни критики от страна на международни и национални мониторингови организации по отношение на пренаселеността и лошите битови условия в местата за лишаване от свобода.

До края на февруари т.г. ще приключи и ремонтът в Сливенския затвор, където също ще бъдат обособени санитарни възли, ще бъде монтирана нова PVC дограма, а спалните помещения и баните ще бъдат санирани. Предстои и откриването на първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната – затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт, като очакванията са в него да бъдат преместени до 350 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор. След тяхното преместване, стартират ремонтни дейности и в корпуса на Бургас.

Предстои населяването и на новото общежитие от открит тип към затвора в Белене, чийто капацитет е за около 70  лишени от свобода.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.