Последни новини
Home / Законът / Инициатива „Правосъдие за всеки“ настоява за среща с президента Радев

Инициатива „Правосъдие за всеки“ настоява за среща с президента Радев

Defakto.bg

На 30 януари 2017г., с вх. № 92-00-56, Инициатива „Правосъдие за всеки“ е депозирала покана за среща с българския президент г-н Румен Радев в деловодството на президентството. От гражданската инициатива обясняват в писмо до медиите защо настояват срещата да се състои.

„Поканата е в отговор на ясно заявеното намерение на г-н Радев по време на предизборната кампания да се срещне с представители на „Правосъдие за всеки“. Президентът каза ясно, че е нужно продължаване на съдебната реформа, като той споделя някои наши идеи, а други счита за спорни, но заслужаващи обсъждане. Точно това обсъждане искаме да започнем и да чуем мнението и намеренията на българския президент за конкретни действия в тази насока, понеже това е важно не само за нас, а и за цялата държава!  В последните две седмици очакваме отговор на нашето писмо и насрочване на исканата среща от канцеларията на държавния глава. Все още го нямаме, но продължаваме да вярваме, че казаното от него и поетият публично ангажимент са нещо, което не подлежи на съмнение и тази среща ще се състои!“

Ето и пълният текст на писмото до президента Румен Радев:

Уважаеми господин Президент,

Бихме искали да Ви честитим встъпването в длъжност като президент на Република България и да Ви пожелаем мъдрост, смелост и воля да осъществите Вашата идея за налагане на върховенството на правото и създаване на усещане за справедливост в българското общество. Истинската съдебна реформа е също и наша мисия. За нас справедливият процес не е достатъчен, бихме искали да видим прекъсване на механизмите на абсолютна власт, чадъра на влияние и източване на ресурси, който позволява. Надяваме се, че поради Вашия ангажимент да бъдете безкомпромисен при защитата на българските интереси, ще намерим поле за общи действия.

В предизборен дебат на БНТ на 10.11.2016 г. заявихте, че ще проведете среща с Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ по нашите седем идеи за съдебна реформа. Поехте ангажимент да се запознаете на място с румънския модел за антикорупционно законодателство и съдебната реформа там. С настоящото писмо напомняме за поетия ангажимент, още повече че темата е все по-актуална в светлината на мониторинговите доклади по правосъдие и вътрешен ред и за независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата. Бихме също така искали да чуем Вашите идеи, за да откроим къде са нашите общи позиции и в кои дейности ще можем да си партнираме с българския президент като активна гражданска общност.

Моля, да приемете представители на нашата гражданска организация в подходящо за Вас време през първата половина на месец февруари, преди началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, за да поговорим честно, откровено и задълбочено за реалните проблеми на съдебната система и необходимите промени, които трябва да се осъществят в структурата, дейността и отчетността на съдебната власт.

                                        С уважение,  Велислав Величков, Председател на НГИ “Правосъдие за всеки”

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.