Последни новини
Home / Законът / Инициатива „Правосъдие за всеки“ настоява за среща с президента Радев

Инициатива „Правосъдие за всеки“ настоява за среща с президента Радев

Defakto.bg

На 30 януари 2017г., с вх. № 92-00-56, Инициатива „Правосъдие за всеки“ е депозирала покана за среща с българския президент г-н Румен Радев в деловодството на президентството. От гражданската инициатива обясняват в писмо до медиите защо настояват срещата да се състои.

„Поканата е в отговор на ясно заявеното намерение на г-н Радев по време на предизборната кампания да се срещне с представители на „Правосъдие за всеки“. Президентът каза ясно, че е нужно продължаване на съдебната реформа, като той споделя някои наши идеи, а други счита за спорни, но заслужаващи обсъждане. Точно това обсъждане искаме да започнем и да чуем мнението и намеренията на българския президент за конкретни действия в тази насока, понеже това е важно не само за нас, а и за цялата държава!  В последните две седмици очакваме отговор на нашето писмо и насрочване на исканата среща от канцеларията на държавния глава. Все още го нямаме, но продължаваме да вярваме, че казаното от него и поетият публично ангажимент са нещо, което не подлежи на съмнение и тази среща ще се състои!“

Ето и пълният текст на писмото до президента Румен Радев:

Уважаеми господин Президент,

Бихме искали да Ви честитим встъпването в длъжност като президент на Република България и да Ви пожелаем мъдрост, смелост и воля да осъществите Вашата идея за налагане на върховенството на правото и създаване на усещане за справедливост в българското общество. Истинската съдебна реформа е също и наша мисия. За нас справедливият процес не е достатъчен, бихме искали да видим прекъсване на механизмите на абсолютна власт, чадъра на влияние и източване на ресурси, който позволява. Надяваме се, че поради Вашия ангажимент да бъдете безкомпромисен при защитата на българските интереси, ще намерим поле за общи действия.

В предизборен дебат на БНТ на 10.11.2016 г. заявихте, че ще проведете среща с Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ по нашите седем идеи за съдебна реформа. Поехте ангажимент да се запознаете на място с румънския модел за антикорупционно законодателство и съдебната реформа там. С настоящото писмо напомняме за поетия ангажимент, още повече че темата е все по-актуална в светлината на мониторинговите доклади по правосъдие и вътрешен ред и за независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата. Бихме също така искали да чуем Вашите идеи, за да откроим къде са нашите общи позиции и в кои дейности ще можем да си партнираме с българския президент като активна гражданска общност.

Моля, да приемете представители на нашата гражданска организация в подходящо за Вас време през първата половина на месец февруари, преди началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, за да поговорим честно, откровено и задълбочено за реалните проблеми на съдебната система и необходимите промени, които трябва да се осъществят в структурата, дейността и отчетността на съдебната власт.

                                        С уважение,  Велислав Величков, Председател на НГИ “Правосъдие за всеки”

 

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.