Последни новини
Home / Законът / Българските студенти юристи останаха втори на финала по човешките права, след Украйна

Българските студенти юристи останаха втори на финала по човешките права, след Украйна

Defakto.bg

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“ След страхотното си представяне  в състезанието по пледоарии по Европейската конвенция за правата на човека, остана втори на финала. Влеколепните български студенти – юриста са Николина Михайлова, Кристиян Калчев и Радослава Макшутова. След като на полуфинала отстраниха  колегите си от Кеймбридж, загубиха на финала от университета в Киев, Украйна   с 5:4 съдийски гласа.  За пръв път състезанието бе излъчвано на живо и се видя, че залата бе пълна и събитието се радваше на много голям интерес.

Българският отбор е отличен за “ най-добре представена пледоария от страна на правителството“.

„Състезанието наистина беше много трудно и тримата показаха блестящи умения и израстнаха буквално пред очите ми за 4 дни – и в аргументация, и в представяне, и в анализ. За 5 месеца (от септември когато за пръв път са отворили конвенцията, до днес) те доказаха, че заслужават всички вложени усилия и че имат страхотно бъдеще като юристи“ – заяви след края на състезанието една от треньорките – адвокат  София Разбойникова.

Двадесет университетски отбора от 15 държави бяха селекционирани за втората му част – от Германия, България, Хърватска, Испания, Франция, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство, Русия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна. Те преминаха през писмената фаза, в която представиха становища от страна на правителството и на жалбоподателя.
Първи съперник на българския отбор беше този на Румъния, след което те последователно печелеха състезанието срещу отборите на Испания, Русия и Великобритания (Кеймбридж).  През миналата година именно последният отбор получи първата награда с много оспорваните 4 на 3 гласа в полза на британците.
Състезанието въпроизвежда процедурата по разглеждане на една жалба пред ЕСПЧ по фиктивен случай, засягащ пропорционалността между индивидуалните права и защитата на национална сигурност.
Тези 20 отбора участваха в единоборство помежду си, за да спечелят стаж в самия съд Конкурсът се организира от Европейската юридическа асоциация на студентите юристи(ELSA – European Law Students Association с подкрепата на ЕСПЧ.
Българските участници са подготвяни безвъзмездно от експертите на Фондация „Български адвокати за правата на човека“, а техни ментори са адв. София Разбойникова и Даниела Екимова.

В хода на подготовката българският отбор гостува в Полша на „приятелско“ състезание и прие като домакин отбора на студентите от Юридическия факултет от Ниш, като „двубоят“ протече в зала на ВКС със съдействието на неговия зам.-председател г-жа Павлина Панова, която участва и в своеобразно жури наред с други свои колеги.
Това второ участие на български отбор в престижното състезание и спечеленият за втори път приз доказа, че наградата не е случайна, а закономерна и ние имаме страхотен потенциал от талантливи млади хора, които достойно могат да представят страната ни на такива международни състезания, коментира председателят на фондацията „Български адвокати за правата на човека“ Светла Маргаритова.

Тя се надява, че  университетите, а и други институции ще проявят по-голяма активност и съпричастие, така че да приобщим повече млади хора към идеите на Конвенцията. Това е гаранция и за ефективно обновление на съдебната власт, категорична е Маргаритова.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.