Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследвала Христо Иванов по стар сигнал за негови „фалшиви” подписи

Прокуратурата разследвала Христо Иванов по стар сигнал за негови „фалшиви” подписи

Defakto.bg

Не е ясно какво е престъплението и докъде е делото

Стар сигнал срещу Христо Иванов от битието му на правосъден министър е прераснал в досъдебно производство. Това обяви Канал 3 преди старта на предизборната кампания.

Става дума за сигнал на организацията „План Б” до Сотир Цацаров от 2015 г. В него се изтъкваха „подозрения”, че подписите на министър Иванов под 4 негови заповеди можело и да не са на Иванов. Три от заповедите са от 2014 г. и една от 2015 г. и са за обезщетяване на освободен служител и за упълномощаване на главен експерт, главен секретар и шефове от финансовата дирекция на МП да боравят с удостоверенията за електронен подпис.

Самият Христо Иванов бе категоричен – сам е подписвал заповедите си.

Новината за разследването идва индиректно, чрез отговор на прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация. В него Зорница Таскова от Софийската градска прокуратура отказва информация за резултатите от експертизата на въпросните подписи. И обявява, че се касае за „данни, събрани в хода на наказателно производство”, а в този случай според чл. 198, ал.1 от НПК материали не могат да се разгласяват без разрешението на прокурора. А тя явно не дава разрешение (макар че точно това не се вижда в публикуваното факсимиле).

Любопитно е какво може да е престъплението, след като посоченият за издател на документите заявява, че те изхождат от него и потвърждават достоверността им. Очевидно за документна фалшификация и дума не може да става. Интересно е и на каква фаза е наказателното производство – текущо, приключило, прекратено?

От прокуратурата засега няма официална информация по въпроса.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.