Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследвала Христо Иванов по стар сигнал за негови „фалшиви” подписи

Прокуратурата разследвала Христо Иванов по стар сигнал за негови „фалшиви” подписи

Defakto.bg

Не е ясно какво е престъплението и докъде е делото

Стар сигнал срещу Христо Иванов от битието му на правосъден министър е прераснал в досъдебно производство. Това обяви Канал 3 преди старта на предизборната кампания.

Става дума за сигнал на организацията „План Б” до Сотир Цацаров от 2015 г. В него се изтъкваха „подозрения”, че подписите на министър Иванов под 4 негови заповеди можело и да не са на Иванов. Три от заповедите са от 2014 г. и една от 2015 г. и са за обезщетяване на освободен служител и за упълномощаване на главен експерт, главен секретар и шефове от финансовата дирекция на МП да боравят с удостоверенията за електронен подпис.

Самият Христо Иванов бе категоричен – сам е подписвал заповедите си.

Новината за разследването идва индиректно, чрез отговор на прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация. В него Зорница Таскова от Софийската градска прокуратура отказва информация за резултатите от експертизата на въпросните подписи. И обявява, че се касае за „данни, събрани в хода на наказателно производство”, а в този случай според чл. 198, ал.1 от НПК материали не могат да се разгласяват без разрешението на прокурора. А тя явно не дава разрешение (макар че точно това не се вижда в публикуваното факсимиле).

Любопитно е какво може да е престъплението, след като посоченият за издател на документите заявява, че те изхождат от него и потвърждават достоверността им. Очевидно за документна фалшификация и дума не може да става. Интересно е и на каква фаза е наказателното производство – текущо, приключило, прекратено?

От прокуратурата засега няма официална информация по въпроса.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.