Последни новини
Home / Законът / Ревизията на властта: Забавени срокове и нарушения в редица обществени поръчки

Ревизията на властта: Забавени срокове и нарушения в редица обществени поръчки

Defakto.bg

Премиерът Герджиков: Военната прокуратура е уведомена за 9 случая на предполагаеми измами 

Има забавени сроковете на редица обществени поръчки по времето на вторият кабинет на Бойко Борисов. Това обяви, служебният премиер Огнян Герджиков при представяне на резултатите от ревизията на досегашната власт. Той разпореди проверките и аналитични доклади още на първото заседание на служебния кабинет, като акцентът беше върху обществените поръчки и мерки за отстраняване на констатираните нередности.

В част от министерствата не са установени нарушения при провеждането на обществените поръчки, заяви Герджиков в петък. Той изброи Министерството на финансите, Министерството на транспорта,  Министерството на младежта и спорта, МОН, МОСВ, МЗХ, МТСП, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката.

Главният инспекторат към Министерския съвет обаче е установил десетки нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове при обществени поръчки, провеждани от Министерството на отбраната. Военната прокуратура е уведомена за 9 случая на предполагаеми измами, съобщи Герджиков:  В МО, през 2016-а са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 процедури  за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са проведени и приключили с подписване на договори и споразумения.  Подписани са 123 договора и 25 допълнителни споразумения. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени са нарушения на 45 от 82 – повече от половината. От тях, по 9  процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на АДФИ.

Премиерът допълни, че са открити проблеми и в АПИ, където са налице нарушения при обществени поръчки за поддръжките на 4 тунела. Агенция пътна инфраструктура има нарушения  при избора на фирма за поддръжка на участък от АМ „Хемус”, осветлението на тунели „Витиня”, „Топли дол” и „Правешки хан”. Нередности има и при поддръжката на АМ „Тракия” и осветлнието на „ Транянови врата”.

В икономическото ведомство са намерени редица дискриминационни условия в поръчките и изменения на критерии след отварянето на самите поръчки.

В Земеделското министерство са докладвани случай на забавяне на процедури и има риск от спиране на средства по програмата за развитие на селските райони.

Нарушения има в МВР за поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси може да претърпим и финансови санкции от еврокомисията. 

Забавяне в обявяването на обществени поръчки е имало и при МЗХ,  Министерството на здравеопазването и др.
Герджиков обеща проверките във ведомствата да продължат, без това да е основен акцент в работата им.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.