Последни новини
Home / Законът / Студенти юристи от Пловдивския университет втори в престижно международно състезание у нас

Студенти юристи от Пловдивския университет втори в престижно международно състезание у нас

Defakto.bg

 

Ангел Шопов

В периода 9-12 февруари в София се проведоха националните кръгове на Джесъп (JESSUP) за 2017 г. Отборът на Юридическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в състав Тодор Рогошев, Радослав Костов и Фони Стефанов завоюва три победи в предварителните кръгове, в които участваха още отборите на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Американския университет в България.  На финала, провел се в тържествената зала на Съдебната палата в София, отборът на Пловдивския университет (ПУ) отстъпи само на  колегите си от СУ в оспорван мач, завършил с два на един съдийски гласа.И зае второ място в класирането за писмени защити, а Фони Стефанов е четвърти в индивидуалното класиране.

Тазгодишното издание на JESSUP бе фокусирано върху трансгранични ресурси, общо културно наследство, правото на храна и вода, бежанските и миграционни потоци и екологичното право. Сред съдиите на националните кръгове бяха експерти в международното публично право като Нобуо Хаяши, Барт Вис и Ан Жил.

Националните кръгове за JESSUP 2017 г. бяха организирани от Сдружение за международни състезания по право. Спонсори на състезанието бяха фондация “Америка за България” и Сидли Остин (Sidley Austin LLP).

История[1]. Отборът студенти от ЮФ на Пловдивския университет направи своя дебют в националните кръгове на JESSUP през 2014 г. и веднага се утвърди като сериозен претендент. Тогава Даниела Арабаджийска, Самуил Спасов, Асен Кочанов и Росица Кратункова заеха второ място в крайното класиране за писмени защити. Даниела Арабаджийска зае второто място в индивидуалното класиране.благодарение на усилията на адв. Костадин Обретенов (треньор на отбора и печелил националните кръгове на JESSUP през 2012 г. като част от отбора на УНСС).

През 2016 г. Асен Кочанов, Росица Кратункова, Самуил Спасов и Гергана Цветкова си размениха по една победа с отбора на СУ „Св. Климент Охридски“, което спомогна за първи път отборът на ПУ „Паисий Хилендарски“ да представя България на международните кръгове във Вашингтон като придружаващ отбор. Безпрецедентно Росица Кратункова и Асен Кочанов заеха съответно първо и второ място в индивидуалното класиране на националните ни кръгове.

Да пожелаем на отбора студенти и техните треньори следващи големи успехи на това и на други състезания по право!

 [1] Вж. страница на отбора във Фейсбук – https://www.facebook.com/JessupPU/

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.