Последни новини
Home / Законът / Студенти юристи от Пловдивския университет втори в престижно международно състезание у нас

Студенти юристи от Пловдивския университет втори в престижно международно състезание у нас

Defakto.bg

 

Ангел Шопов

В периода 9-12 февруари в София се проведоха националните кръгове на Джесъп (JESSUP) за 2017 г. Отборът на Юридическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в състав Тодор Рогошев, Радослав Костов и Фони Стефанов завоюва три победи в предварителните кръгове, в които участваха още отборите на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Американския университет в България.  На финала, провел се в тържествената зала на Съдебната палата в София, отборът на Пловдивския университет (ПУ) отстъпи само на  колегите си от СУ в оспорван мач, завършил с два на един съдийски гласа.И зае второ място в класирането за писмени защити, а Фони Стефанов е четвърти в индивидуалното класиране.

Тазгодишното издание на JESSUP бе фокусирано върху трансгранични ресурси, общо културно наследство, правото на храна и вода, бежанските и миграционни потоци и екологичното право. Сред съдиите на националните кръгове бяха експерти в международното публично право като Нобуо Хаяши, Барт Вис и Ан Жил.

Националните кръгове за JESSUP 2017 г. бяха организирани от Сдружение за международни състезания по право. Спонсори на състезанието бяха фондация “Америка за България” и Сидли Остин (Sidley Austin LLP).

История[1]. Отборът студенти от ЮФ на Пловдивския университет направи своя дебют в националните кръгове на JESSUP през 2014 г. и веднага се утвърди като сериозен претендент. Тогава Даниела Арабаджийска, Самуил Спасов, Асен Кочанов и Росица Кратункова заеха второ място в крайното класиране за писмени защити. Даниела Арабаджийска зае второто място в индивидуалното класиране.благодарение на усилията на адв. Костадин Обретенов (треньор на отбора и печелил националните кръгове на JESSUP през 2012 г. като част от отбора на УНСС).

През 2016 г. Асен Кочанов, Росица Кратункова, Самуил Спасов и Гергана Цветкова си размениха по една победа с отбора на СУ „Св. Климент Охридски“, което спомогна за първи път отборът на ПУ „Паисий Хилендарски“ да представя България на международните кръгове във Вашингтон като придружаващ отбор. Безпрецедентно Росица Кратункова и Асен Кочанов заеха съответно първо и второ място в индивидуалното класиране на националните ни кръгове.

Да пожелаем на отбора студенти и техните треньори следващи големи успехи на това и на други състезания по право!

 [1] Вж. страница на отбора във Фейсбук – https://www.facebook.com/JessupPU/

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.