Последни новини
Home / Законът / Анализ на ВКС: Как се прилага “домашният арест”

Анализ на ВКС: Как се прилага “домашният арест”

Defakto.bg

Недопустимо е той да заменя “задържането под стража” след изтичане на срока на най-тежката мярка

Доклад – анализ на основанията, на които съдилищата взимат мярка за неотклонение „домашен арест“ и на които изменят мярката за неотклонение „задържане под стража“ в „домашен арест“ изготви аналитичното звено на наказателната колегия на ВКС.

По предложение на председателя на съда Лозан Панов той ще бъде разгледан от съдийската колегия на ВСС идния вторник.

В рамките на проучването на съдебната практика в страната по повод взимането и изменението на мярка за неотклонение „домашен арест“, възложено от председателя на ВКС, са изискани анализи от всички апелативни съдилища в страната, които да отразяват практиката на съдилищата от съответния апелативен район по въпросите, свързани с изготвянето на доклада.

В анализа е констатирано, че има спорадична неправилна практика в някои отделни съдилища в страната, но тя не е в такава степен, че да сочи на предпоставките на чл. 124, ал. 1 от Закона за съдебната власт за предприемане на тълкувателна дейност. В някои съдилища мярката за неотклонение „домашен арест“ погрешно се взима, когато липсва обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, в което е обвинен, както и когато липсва опасност от укриването на лицето или извършване на престъпление. Констатирана е частично и неправилна практика след изтичане на предвидените максимално допустими срокове за мярката за неотклонение „задържане под стража“ тя да бъде изменяна в „домашен арест“. Подобна замяна е недопустима, сочи анализът.

Препоръката в доклада е с оглед предотвратяване на утвърждаването на неправилна практика относно мярката за неотклонение „домашен арест“ анализът да бъде изпратен на съдилищата, както и на Националния институт на правосъдието, за да бъде взет предвид при организирането на програмите за първоначално и текущо обучение на магистратите.

Автори на анализа са съдиите Антоанета Данова и Лада Паунова, използвани са материали от лекционния курс “Мерки за процесуална принуда”, изготвен за НИП от съдия Красимир Шекерджиев.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.