Последни новини
Home / Законът / Докладът на Инспектората на МС за обществените поръчки на кабинета „Борисов 2“ ще бъде публикуван днес

Докладът на Инспектората на МС за обществените поръчки на кабинета „Борисов 2“ ще бъде публикуван днес

Defakto.bg

Докладът на Инспектората на Министерския съвет за обществените поръчки на предходния кабинет ще бъде публикуван днес на сайта на МС, в рубриката „Документи“.

Това стана ясно от интервю на служебния премиер Огнян Герджиков пред Нова тв.

Част от резултатите от проверките бяха огласени още в петък от министър-председателя.  Служебният премиер посочи, че са констатирани нередности при търгове за поддържане на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, като предупреди за риск от спиране на средствата по Програмата за развитие на селските райони заради забавен одит. От доклада днес трябва да станат ясни и подробности по десетките нарушения, открити от инспекторите в Министерството на отбраната:
По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура, съобщи служебният премиер миналия петък.
”Служебният кабинет има две основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства. С уволненията искахме да изострим вниманието и да видим в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи”, заяви  Герджиков.
Той даде пример с Военното министерство, където има съмнения за корупция при  девет обществени поръчки. Предстои да излезе целия доклад, в който с подробности ще стане ясно за кои точно става въпрос.
”Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той.
За масовите уволнения на областни управители, Герджиков обясни, че е коректно, когато си отива едно управление, с него да си отидат и областните управители. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от тях.
„Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, каза служебният премиер.
Той посочи обаче, че при липса на машини е възможно да има опити за оспорване на изборите.
 ”Ако Конституционният съд каже, че вотът е опорочен, всичко почва отново. Шансовете да бъдат атакувани изборите заради машините обаче са малки. Според мен няма основания за касиране, ако няма машини навсякъде”, заяви Герджиков.
 На въпрос в какви отношения е с президента Румен Радев, Огнян Герджиков заяви, че те са делови. Герджиков смята, че все пак служебното правителство може да излъчи еврокомисар.
”Днес, например, ще обсъждаме българския еврокомисар и дали да направим опит да излъчим кандидатура. В този случай всяко решение е грешно, тъй като това, от една страна, е партийно назначение и не би трябвало служебно правителство да вземе такова решение. От друга страна, от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това на ЕК не й пречи, но на нас – да. По-склонен съм да направим такъв опит, но не съм категоричен”, коментира още той.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.