Последни новини
Home / Законът / Край на делото за клевета „Тодорова срещу Цветанов“, бившият МВР-шеф се скри зад давността

Край на делото за клевета „Тодорова срещу Цветанов“, бившият МВР-шеф се скри зад давността

Defakto.bg

Делото за клевета срещу Цветан Цветанов, заведено от Мирослава Тодорова, приключи безславно. По изрично искане на Цветанов Софийският окръжен съд днес прекрати процеса заради изтекла давност. Въпросът клеветник ли е бившият вътрешен министър и два мандата депутат от ГЕРБ, така и няма да получи отговор. Защото той така избра.

Казусът е шумен, тръгна в разгара на цветановото управление в МВР при кабинета „Борисов“-1, когато вътрешният министър организираше зрелищни акции и громеше съда за неудачите. На мушка бе взета и съдия Мирослава Тодорова, тогава председател на Съюза на съдиите, публично критикувала работата на вътрешното ведомство. А в две последователни интервюта през 2012 г. Цветанов я обвини, че тя не служи на обществото, а на мафията.

Мирослава Тодорова

В отговор съдия Тодорова му потърси отговорност за клевета в частно наказателно дело. Но понеже тя правораздава в София, казусът бе прехвърлен за решаване на Пловдиския районен съд, та да се осигури на Цветанов обективност и справедливост. В Пловдив той бе оправдан – съдия Екатерина Роглекова реши, че казаното не било обвинение от представител на власт, а „оценка“, плод на „човешкото право (на Цветанов – б.р.) на свободно слово“.

Делата за клевета обаче имат и втора инстанция и след нова порция отводи казусът се озова в Софийския окръжен съд. Но тези дела имат и особеност – давността за преследването им е кратка, в случая беше 4,5 години. А Цветанов направи всичко тя да изтече, без да се чуе окончателната дума на съда. Първо, го пазеше новопридобитият депутатски имунитет в 42-о НС и втората инстанция спря делото за клевета. След това обаче парламентът предсрочно бе разпуснат след оставка на кабинета „Орешарски“ и процесът бе възобновен, а Цветанов получи призовка. И то не един, а три пъти. Но и трите пъти не се яви, а адвокатът му също се оказваше ангажиран или в чужбина. Докато Цветанов отново не стана депутат и не се сдоби с нов имунитет.

След разпускането на 43-о НС той отново е без защита, но междувременно, през 2016 г. е изтекла и давността. Въпреки всичко и това не беше пречка процесът да тръгне и да приключи, ако подсъдимият не възразява. За това Софийският окръжен съд бе насрочил гледане на делото за днес. Но Цветанов възрази – защитата му е представила негова нотариално заверена декларация, в която се позовава на изтеклата давност. При това положение Софийският окръжен съд отмени присъдата на пловдивския съд и прекрати делото по давност.

Резултатът – Цветанов не е нито оправдан, нито осъден. А по едно време казваше, че вярва в правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.