Последни новини
Home / Законът / „Червей“ стигна до ВКС, Янева чака решение

„Червей“ стигна до ВКС, Янева чака решение

Defakto.bg

Гръмката афера „Червей“, която трябваше да извади наяве „къртиците“ от МВР, заличавали данни за криминална регистрация срещу подаръци и хонорари, а приключи с обвинения срещу бившия председател на СГС Владимира Янева и бившия шеф на сигурността в МВР Тодор Костадинов, стигна до последната инстанция. Днес Върховният касационен съд даде ход на делото по жалба на Янева и обяви, че ще се произнесе в срок. Инструктивният срок е 30 дни.

От името на клиента си адвокатът на съдийката Трендафил Трендафилов настоя Янева да бъде оправдана или делото да се върне за ново разглеждане поради многобройни процесуални нарушения. Костадинов не е обжалвал, прокуратурата не е протестирала.

В началото на годината Софийският апелативен съд потвърди: Янева е виновна за „пресроченото“ използване на спецразузнавателни средства с цели 120 дни над допустимите по закон 180. И в случая няма многобройни смекчаващи вината обстоятелства, затова освен условната присъда от 1 година, дадена от Софийския градски съд, втората инстанция увеличи наказанието и с глоба от 1000 лева.

Присъдата на Тодор Костадинов остана непроменена – признат за виновен за нерегламентиран достъп и използване на компютърни данни и освободен от наказателна отговорност срещу 3000 лева глоба.

Заради „Червей“ Янева подаде оставка като председател на СГС, а съдебният съвет я отстрани и като съдия до приключване на наказателното производство. И я наказа с понижаване в ранг заради стила и методите на ръководство на ключовия софийски съд. Лозан Панов и Екатерина Захариева като инициатори на дисциплинарното дело обжалваха това „помилване“ пред ВАС. Делото обаче е спряно в изчакване на тълкувателното дело на ВАС за дисциплинарните наказания на магистратите.

Янева бе и сред главните действащи лица в скандалните записи „Двете каки“, но там ВСС не видя нищо притеснително и отказа повторна проверка.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.