Последни новини
Home / Законът / Има ли съдебни офшорки по дела за фалити ще проверява Инспекторатът

Има ли съдебни офшорки по дела за фалити ще проверява Инспекторатът

Defakto.bg

Образуването и движението на търговските дела по несъстоятелност в окръжните съдилища на страната ще проверява Инспекторатът към ВСС. Задачата му бе възложена от съдийската колегия днес след над час дебат. Ще се проучват делата за фалити в периода 2014-2016 г. За това, в крайна сметка, гласуваха 9 от кадровиците, трима бяха „против”.

Всичко тръгна от друга проверка на Инспектората във Врачанския окръжен съд, която се предлагаше за сведение на колегията. Духовете обаче разбуниха публично огласени подозрения за драстичен скок на делата за фалити в този съд и превръщането му в нова съдебна офшорка, където с хватки и мними длъжници може да се иска несъстоятелност на всяко дружество. За това писа в.”Капитал” преди дни, като цитира адвокати, че врачанският съд явно става наследник на „лошите” доскорошни практики в СГС. Както и че ръстът на делата за несъстоятелност във Враца за м.г. е 85 на сто.

В тази връзка на съдийската колегия бе повдигнат въпросът първо комисията по натовареност (начело с Калин Калпакчиев) да извърши проверка за това как се развива броят на делата по несъстоятелност в окръжните съдилища и дали има концентрация на такива на определени места. Не, не и не, каза мнозинството с разни аргументи, включително защо тази комисия и какво може тя.

Това пък доведе до откровение на Калпакчиев за „медийното” пресяване от страна на мнозинството и за „таблото на позора” в съвета, където се лепят публикации само от три медии, в които се изявява мнозинството и се атакуват инакомислещите.

После се предложи Министерството на правосъдието да възложи на своя Инспекторат да провери работата на синдиците по делата за фалити във врачанския съд, както Христо Иванов го беше направил за СГС. Това, в крайна сметка, се прие.

На финала, по предложение на Галя Георгиева, Инспекторатът към ВСС бе задължен от своя страна да провери делата за несъстоятелност в окръжните съдилища за последните три години.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.