Последни новини
Home / Законът / Ралица Негенцова: И във втори мандат ще продължа  политиката за единство и авторитет на адвокатурата

Ралица Негенцова: И във втори мандат ще продължа  политиката за единство и авторитет на адвокатурата

Defakto.bg

Няма да се откажа от борбата с нелоялната конкуренция, добави известната адвокатка

В следващия мандат ще продължа политиката за единство в адвокатурата, борба с нелоялната конкуренция и утвърждаване на авторитета на професията. Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова в интервю пред БНР .

На  25 и 26 февруари (събота и неделя) 342 адвокати от цялата страна ще решават кой ще е начело на българската адвокатурата през следващите 4 години. Те са делегати от всички колегии, избрани да участват в Общото събрание на адвокатурата. Един делегат  представлява 40 свои колеги. Изборът ще се проведе в Националния дворец на културата, а адвокатите ще избират  между четирима души. Кои 15 души ще влязат във Висшия адвокатски съвет, е друга важен избор на  25 и 26.  Отделно,  Общото събрание трябва да избере и 10 резервни членове. 

Кандидат за втори мандат е действащият председател Ралица Негенцова.  Тя вече има дълъг списък от адвокати,  които са я предложили за поста, като в него влизат представители на гилдията не само от столицата, но и от различни колегии в страната.  Мнозина дори  прогнозират, че Негенцова ще спечели избора ,  защото зад нея са застанали адвокати от Варна, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Враца и Хасково. Както и адвокатите от София Валя Гигова, Валентин Бенатов, Цветана Чуклева, Ценимир Братоев и Петър Петров.

“Четири години съм на показ с всяко мое  действие, заяви във вторник Негенцова.  Тя не приема думата „битка” за предстоящия избор.”Предпочитам думата състезание на идеи и възгледи за доброто на тези, които сме призвани да защитаваме и за цялото общество”.  Категорична е, че отново  ще работи за  единство на адвокатурата, поколенията и адвокатите от  цялата страна. „ Моята цел е била и ще бъде борба за запазване на авторитета на българската адвокатура, така, че името адвокат да звучи достойно като  защитник на права и свободи на гражданите и цялото общество”.

 Битка, увенчана с успех

нарече Ралица Негенцова новото правомощие по конституция на Висшия адвокатски съвет, а именно –  да сезира Конституционния съд с искания за установяване на противоконституционност на закони, с които се нарушават правата и  свободите на хората. Това е и признание за авторитета на адвокатурата, заяви тя.  „ Ние сме тези, които най-добре знаем  какво е нужно, за да бъдат защитени интересите на гражданите”,  категорична бе Негенцова.  Обясни:  „Доста поработихме и създадохме Комисия по правни въпроси, в която са включени специалисти от всички области на правото.  Тя е  разделена на шест  отделни секции по гражданско право и процес, по наказателно  право и процес, административно право и процес, финансово, търговско и пр.  На специалистите от тези комисии се разпределят постъпилите сигнали от адвокати и жалби на граждани за противоречия с конституцията.

„Да бъде обявена противоконституционност на един нормативен акт е трудна работа, не за друго, а защото когато законодателят приема законите, той не прави това, за да бъдат те противоконституционни. Впечатленията досега сочат, че не толкова законите ни са лоши, колкото имаме лошо прилагане на тези закони”, обобщи Негенцова.

На въпрос как ВАдвС пази чистотата на професията, тя отговори:

Тук не важи принципа Гарван Гарвану око не вади

„ Нека не мислим, че в адвокатурата няма черни овце, навсякъде има“, но е безкомпромисна за прочистването на редиците от тях.  Като предпоставка, от една страна посочи трудният достъп до адвокатската професия, известен с тежките изпити, които  се полагат за влизане в нея, а от друга – поддържаната от адвокатските съвети сериозна дисциплинарна дейност.  Самият ВАдвС също внася за разглеждане дисциплинарни обвинения пред адвокатските съдилища,  чиито решения се обжалват пред Висшия дисциплинарен съд .

Добре е да се знае, че и членовете на органите на адвокатурата не са защитени от дисциплинарна  отговорност. Дори тяхната  отговорност е по—тежка, защото са избрани от адвокатите на цялата страна,  добави Негенцова.

А като знак, че отговорността е сериозна, тя посочи, че техните дела  се разглеждат като първа инстанция от ВАдвС или от Висшия дисциплинарен съд, чиито решение се обжалват пред ВКС. Тук не важи принципа „Гарван Гарвану око не вади”, обратно, всеки носи своята отговорност, защото това  начин да се самопречистваме и да печелим доверие в работата на адвокатурата.

Нелоялна конкуренция

Негенцова призова гражданите, когато търсят помощ да се обръщат към адвокатите, а не не към симуланти или към юристи, които смятат, че дипломата за юридическо образование сама по себе си е достатъчна, за  да се решават  всякакви проблеми.  На практика  обаче често се стига и до злоупотреби както с професията, така и с интересите на гражданите.

„Адвокатите  са положили клетва и на тях им се търси отговорност  за несвършена работа”, каза Негенцова. И препоръча да се проверява регистъра на вписаните юристи като адвокати, за да не се сърдим после сами на себе си.

Що се отнася до подготовката, която юристите получават в университетите, Негенцова изрази мнение, че е необходимо да има

единен държавен изпит:

„Нашата борба е да има единен държавен изпит, т.е. за всеки един да има една и съща мерна единица, когато излизат и държат държавните изпити, оттам вече и изпитът, който е за правоспособност, и всичките тези от отделните юридически факултети да имат една и съща степен на подготовка, когато влизат в отделната правна професия, защото почти няма някъде, където да не се полага изпит. Те трябва да имат своите познания“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.