Последни новини
Home / Законът / Срокът за машинното гласуване изтича в сряда, оферти няма

Срокът за машинното гласуване изтича в сряда, оферти няма

Defakto.bg

Срокът на обявената обществена поръчка за осигуряване на машинно гласуване във всички избирателни секции в страната и в чужбина изтича утре, а оферти няма. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева на пресконференция.

Така повсеместното машинно гласуване (като алтернативна възможност) за парламентарния вот на 26 март е под голям въпрос, въпреки закона и решението на Върховния административен съд.

На 1 февруари ВАС бе категоричен – алтернативният вот трябва да се осигури навсякъде, защото така повелява Изборният кодекс и времето на изключенията от това правило е изтекло. За това съдът отмени решението на ЦИК, с което машинно гласуване трябваше да има само в 500 секции, както беше на изборите за президент.

От служебния кабинет гарантираха, че ще осигурят средства за изпълнението на закона, а на 11 февруари ЦИК обяви обществена поръчка за общо 12 500 устройства с прогнозна стойност 12,5 млн. лв. без ДДС и максимална стойност 15 000 000 лева без включен ДДС. От комисията обаче още тогава си оставиха вратичка, че законът и съдебното решение може и да не бъдат изпълнени, ако няма оферти. Чуха се дори аргументи, че Изборният кодекс говорел за редовни, а не за предсрочни избори, каквито са предстоящите, макар че законът никога не е делял вота по този признак, правилата са едни.

Какво ще стане, ако поръчката за машинното гласуване се провали, предстои да видим. Според някои юристи това прави резултатите от вота атакуеми.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.