Последни новини
Home / Законът / За сряда е насрочено първото заседание по обвинението на Ненчев за Миг-овете

За сряда е насрочено първото заседание по обвинението на Ненчев за Миг-овете

Defakto.bg

Румен Радев е призован като свидетел по делото

За 09.00 часа в Софийския градски съд е насрочено първото заседание по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.
На заседанието са призовани всички 23-ма свидетели от списъка на прокуратурата, между които се очаква да бъде и държавният глава Румен Радев. До 1 август м.г. Радев ръководеше  Военновъздушните сили.Делото е засекретено.Николай Ненчев е обвиняем в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление, напомня държавното обвинение. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, според прокуратурата. Събраните от държавното обвинение данни сочат, че за   времето от 05 май 2015 г. до 09 септември 2015 г.,  министърът на отбраната не е изпълнил служебните си задължения по Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.
Пред съда Николай Ненчев ще отговаря за обществената поръчка за ремонт на самолетите „МиГ-29“.Военните прокурори са установили,  че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е разпоредил на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.  Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.“Вярвам в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които, разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал“, заяви тогава Ненчев.

Срещу Ненчев е повдигнато и друго обвинение. На 19 декември м.г. Военно-окръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу него и тогавашния негов служител Венислав Цанов за извършено от двамата в съучастие тежко длъжностно престъпление.

Ненчев е обвинен, че като действащ министър, през периода 16 декември 2014 г. – 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.
Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран – ведомственото „Интендантско обслужване” ЕАД.

Снимка: БТА

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.