Последни новини
Home / Законът / За сряда е насрочено първото заседание по обвинението на Ненчев за Миг-овете

За сряда е насрочено първото заседание по обвинението на Ненчев за Миг-овете

Defakto.bg

Румен Радев е призован като свидетел по делото

За 09.00 часа в Софийския градски съд е насрочено първото заседание по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.
На заседанието са призовани всички 23-ма свидетели от списъка на прокуратурата, между които се очаква да бъде и държавният глава Румен Радев. До 1 август м.г. Радев ръководеше  Военновъздушните сили.Делото е засекретено.Николай Ненчев е обвиняем в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление, напомня държавното обвинение. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, според прокуратурата. Събраните от държавното обвинение данни сочат, че за   времето от 05 май 2015 г. до 09 септември 2015 г.,  министърът на отбраната не е изпълнил служебните си задължения по Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.
Пред съда Николай Ненчев ще отговаря за обществената поръчка за ремонт на самолетите “МиГ-29”.Военните прокурори са установили,  че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е разпоредил на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.  Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.”Вярвам в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които, разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал”, заяви тогава Ненчев.

Срещу Ненчев е повдигнато и друго обвинение. На 19 декември м.г. Военно-окръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу него и тогавашния негов служител Венислав Цанов за извършено от двамата в съучастие тежко длъжностно престъпление.

Ненчев е обвинен, че като действащ министър, през периода 16 декември 2014 г. – 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.
Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран – ведомственото „Интендантско обслужване” ЕАД.

Снимка: БТА

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.