Последни новини
Home / Законът / Дама, обвинител по „Хитрино”, стана окръжен прокурор на Шумен

Дама, обвинител по „Хитрино”, стана окръжен прокурор на Шумен

Defakto.bg

Маргарита Георгиева, която наблюдава делото за трагедията в Хитрино, стана окръжен прокурор на Шумен. Тя бе избрана днес от прокурорската колегия на ВСС с 10 срещу 1 гласа.

Един глас получи конкурентът й в надпреварата Делян Димитров. Но и двамата бяха оценени високо от кадровиците, надделя обаче мнението, че професионалната биография на дамата е по-дълга и житейски тя повече заслужава да стане ръководител. Изразени бяха и надежди Георгиева да вземе като заместник Делян Димитров.

Това е пореден, но този път успешен опит да се избере титулярен шеф на окръжната прокуратура в Шумен. През юни м.г. колегията отхвърли доскорошния окръжен прокурор Димитър Димов за втори мандат, понеже бил от „старата” школа и не отговарял на повиците на деня.

Маргарита Георгиева е с над 18 г. стаж в системата, преди това е работила и като медицинска сестра. От 2006 г. е в ОП-Шумен, където става и зам.-окръжен прокурор. След като жребият я определи за обвинител по „Хитрино”, по предложение на Сотир Цацаров тя стана и и.ф. окръжен прокурор.

При изслушването си днес тя обяви за приоритети срочността и качеството на разследването, която е „огледало за работата на прокурора и следователя”. За осигуряването на по-голямата ангажираност на следователите каза, че тя лично би им възлагала по-сложни криминални дела. Разбра се, че според Георгиева в шуменското следствие нямат достатъчно капацитет за икономическите престъпления и тя предпочита с такива казуси да се заема НСлС.

На въпрос за бъдещия си екип каза, че ще раздвижи ситуацията и ще ангажира „млади, отворени хора, а не изчерпани от професионални натоварвания”. Смята и медийно да популяризира работата на шуменските обвинители.

Конкурентът й Делян Димитров е бил районен прокурор на Шумен, до февруари м.г. е командирован в окръжната прокуратура, после е назначен за титулярен обвинител там. Той очерта кръга на знаковите дела в района – срещу братя Юзеирови за опита за регистрация на етническата партия ОТОМАН, „Килърите” и, разбира се, „Хитрино”. „По тези дела всякакъв компромис от страна на прокуратурата е недопустим”, обяви Димитров.

За новата съдебна география даде пример с районната прокуратура в Нови Пазар, където кадрите са в пенсионна възраст и скоро ще напуснат системата, а нови попълнения не заявяват интерес да работят там.

Михаил Кожарев се изказа „за” Георгиева, Елка Атанасова и Магдалена Лазарова признаха, че са смятали да подкрепят по-младия Димитров, но житейската справедливост е на страната на дамата. „Труден избор”, каза Сотир Цацаров и замълча.

Васил Петров гласува „за” Делян Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.