Последни новини
Home / Законът / Дама, обвинител по „Хитрино”, стана окръжен прокурор на Шумен

Дама, обвинител по „Хитрино”, стана окръжен прокурор на Шумен

Defakto.bg

Маргарита Георгиева, която наблюдава делото за трагедията в Хитрино, стана окръжен прокурор на Шумен. Тя бе избрана днес от прокурорската колегия на ВСС с 10 срещу 1 гласа.

Един глас получи конкурентът й в надпреварата Делян Димитров. Но и двамата бяха оценени високо от кадровиците, надделя обаче мнението, че професионалната биография на дамата е по-дълга и житейски тя повече заслужава да стане ръководител. Изразени бяха и надежди Георгиева да вземе като заместник Делян Димитров.

Това е пореден, но този път успешен опит да се избере титулярен шеф на окръжната прокуратура в Шумен. През юни м.г. колегията отхвърли доскорошния окръжен прокурор Димитър Димов за втори мандат, понеже бил от „старата” школа и не отговарял на повиците на деня.

Маргарита Георгиева е с над 18 г. стаж в системата, преди това е работила и като медицинска сестра. От 2006 г. е в ОП-Шумен, където става и зам.-окръжен прокурор. След като жребият я определи за обвинител по „Хитрино”, по предложение на Сотир Цацаров тя стана и и.ф. окръжен прокурор.

При изслушването си днес тя обяви за приоритети срочността и качеството на разследването, която е „огледало за работата на прокурора и следователя”. За осигуряването на по-голямата ангажираност на следователите каза, че тя лично би им възлагала по-сложни криминални дела. Разбра се, че според Георгиева в шуменското следствие нямат достатъчно капацитет за икономическите престъпления и тя предпочита с такива казуси да се заема НСлС.

На въпрос за бъдещия си екип каза, че ще раздвижи ситуацията и ще ангажира „млади, отворени хора, а не изчерпани от професионални натоварвания”. Смята и медийно да популяризира работата на шуменските обвинители.

Конкурентът й Делян Димитров е бил районен прокурор на Шумен, до февруари м.г. е командирован в окръжната прокуратура, после е назначен за титулярен обвинител там. Той очерта кръга на знаковите дела в района – срещу братя Юзеирови за опита за регистрация на етническата партия ОТОМАН, „Килърите” и, разбира се, „Хитрино”. „По тези дела всякакъв компромис от страна на прокуратурата е недопустим”, обяви Димитров.

За новата съдебна география даде пример с районната прокуратура в Нови Пазар, където кадрите са в пенсионна възраст и скоро ще напуснат системата, а нови попълнения не заявяват интерес да работят там.

Михаил Кожарев се изказа „за” Георгиева, Елка Атанасова и Магдалена Лазарова признаха, че са смятали да подкрепят по-младия Димитров, но житейската справедливост е на страната на дамата. „Труден избор”, каза Сотир Цацаров и замълча.

Васил Петров гласува „за” Делян Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.