Последни новини
Home / Законът / Приемането на антикорупционен закон – и в новия план по доклада на ЕК (допълнена)

Приемането на антикорупционен закон – и в новия план по доклада на ЕК (допълнена)

Defakto.bg
Служебният правосъден министър Мария Павлова

След краха на закона „Кунева” в 43-о Народно събрание, отново обещаваме на Брюксел да приемем закон срещу корупцията. Това е една от мерките в плана за действие за 2017 г., гласуван от служебния кабинет днес в отговор на последния доклад на Еврокомисията. В него бе оценен 10-годишният период на наблюдение върху правосъдието и вътрешния ред у нас и констатирано, че резултатите не са убедителни и е рано за отпадане на мониторинга. Нещо повече, Брюксел настоя за конкретност и действеност. Следващият доклад ще излезе в края на тази година.

След излизането на доклада различни институции трябваше да набележат мерки, които да залегнат в правителствения план. ВСС се отчете скромно със 7 точки.

За днешното решение на служебния кабинет, правителствената информационна служба съобщи:

“Одобрени са поредица от мерки за противодействие на корупцията и борбата с организираната престъпност. Сред тях са внасянето на законопроект за противодействие на корупцията, прозрачност при докладване на случаите за корупция, отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи по високите етажи, постоянен мониторинг върху разходване на средствата за овладяване на миграционния натиск, проверки на мобилните митнически групи непосредствено след зоните на ГКПП, идентифициране на корупционни практики във връзка с доставката и употребата на медицински изделия, ежемесечно информиране на ВСС от съдилищата за постановените съдебни актове по дела, свързани с организираната престъпност, и др.”

И още:

„В одобрения План за действие през 2017 г. са включени мерки и действия на институциите, които адресират конкретните препоръки от доклада на ЕК от 25 януари 2017 г. По част от набелязаните мерки работата вече е започнала. Например, изпълнена е една от основните в областта на независимостта и отчетността на съдебната власт със срок м. февруари – приемането на Наредба за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. Изработена е и промяна в правилата за избор на председатели на ВКС и на ВАС и на Главен прокурор, съобразени с новите разпоредби в ЗСВ.

В областта на нормативната уредба предстои приемането на изменения в НПК и НК във връзка с проследяване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

За продължаване на реформата в съдебната власт са заложени мерки за развитие на съдебната карта и за намаляване на натовареността в съдилищата, извършване на проверки на разпределението на делата в най-натоварените органи на съдебната власт на принципа на случайния подбор, приемане на план за изпълнение на препоръките от независимия анализ на Прокуратурата.”

Някои от набелязаните мерки вече са изпълнени, обяви на свой ред правосъдният министър Мария Павлова и посочи приетата преди дни от ВСС Наредба за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители.  Като приоритет и тя очерта приемането на антикорупционен закон и създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията. „Това, както знаете, при недействащ парламент, не може да бъде реализирано“, каза Павлова.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.