Последни новини
Home / Законът / Александър Корнезов, юрист на годината: ЕС не е само счетоводство и сметкадждийство, да се замислим!

Александър Корнезов, юрист на годината: ЕС не е само счетоводство и сметкадждийство, да се замислим!

Defakto.bg

Александър Корнезов, европейски съдия и Юлия Ковачева, член на Висшия съдебен съвет получиха  двете престижни награди на конкурса „Юрист на годината“, събитие, организирано за девети път от  редакцията на „Правен свят“.

Юлия Ковачева от ВСС, отличена за свободомислие от съдебните репортери

Ковачева бе отличена от мнозинството съдебни репортери заради професионалната си смелост да отстоява мнение.  Наградата й бе връчена от миналогодишната носителка Елка Атанасова, а наградената дама обяви, че в работата си винаги се е водела от вътрешно убеждение и чувство за справедливост. Юлия Ковачева благодари за огромното признание и призова за достойнство магистратската общност при избора на нов ВСС, който предстои.

Наградата „Юрист на годината“  отиде при  доц. д-р Александър Корнезов, който от миналата година е българският съдия в Общия съд на ЕС в Люксембург.   Тя му бе връчена от служебния премиер  Огнян Герджиков,  който отбеляза: „Аз съм министър-председател за кратко и по стечение на обстоятелствата, но съм юрист завинаги. За мен е огромно удоволствие да съм тук сред вас и да чуя имената на толкова заслужили колеги. И още повече да връча наградата на великолепния млад юрист Александър Корнезов, който ни представя в Европа по най-добрия начин“

Изборът на Александър Корнезов е направен след гласуване от комисия в състав – съдия Николай Гунчев от Върховния административен съд, прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура, председателят на съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, адвокат Александър Кашъмов и главният редактор на „Правен свят“ Ралица Петрова.  Негови подгласници са били младши съдия Константин Кунчев от Софийския градски съд и адвокат Тодор Ташев, съобщи „Правен свят“.

Пред членове на ВСС и представители на цялата магистратска общност, политици и др. Александър Корнезов изнесе забележителна реч, която прикова вниманието  на присъстващите.

Наградата „Юрист на годината“ получи българският съдия в Общия съд на ЕС, Александър Корнезов, вдясно, тя му бе връчена от премиера проф. Огнян Герджиков.

Ето какво каза българският юрист – полиглот (владее шест езика) в Общия съд в Люксембург:

„Добър вечер на всички.

Благодаря много за наградата, която приемам с огромна отговорност. Ако ми позволите, бих си позволил няколко думи като гражданин, не като юрист тази вечер. Тъй като живеем във време разделно.

Живеем във време разделно!

Европейският съюз, на който аз съм отдал част от професионалната си и и академична кариера, е изправен може би пред най-тежкото си изпитание. Тази година, 2017-а, ще бъде решаваща за самото оцеляване на Европейския съюз.

Както всички знаем, през последните години ЕС влиза от една криза – тъкмо излезе от нея и започне друга. Първо беше дълговата криза. След това започна мигрантската криза, която продължава и до днес. След това дойде Брекзит.

Последните месеци натискът срещу ЕС, срещу европейското единство – както от Изток, така и от Запад, нараства. Тази година ни очакват 3 съдбоносни избора в 3 от държавите-членки – учредителки на ЕС.

И, повярвайте ми, гаранция за изхода от тези избори и за бъдещето на европейската идея като цяло няма.

Когато се замисля за Брекзит – по-конкретно казвам Брекзит, тъй като аз съм дълбоко убеден, че дълговата криза, като всяка една икономическа криза е въпрос на време… Икономическите кризи идват и си отиват – въпрос на цикли е понякога.

Мигрантската криза, дай Боже, скоро и тя да бъде разрешена – въпрос, разбира се, е кога ще приключат военните действия в Близкия Изток.

Брекзит ще остане.

Аз след резултатите от Брекзит почувствах негативния вот за излизане на Обединеното кралство като лично разочарование. Тъй като част от академичната ми карира е свързана с Обединеното кралство. Следих предреферендумната кампания много отблизо. Това, което ми направи много силно впечатление и това, което искам да споделя с вас сега, е че цялата кампания се свеждаше до това – колко средства получава Обединеното кралство от ЕС и колко Обединеното кралство плаща на ЕС.

Ако си спомняте, един голям червен атобус обикаляше цялото Обединено кралство с едни огромни надписи как 300 млн. ли, 500 млн. ли паунда на месец ние ще си върнем, ако излезем от ЕС. И целият дебат се свеждаше до това – вярно ли е, не е ли вярно, 300 ли са, 500 ли, 100 милиона ли са и т.н…

До това ли се свежда Европейският съюз? Това искам ние всички да се замислим тази вечер. И в тази година, която е решаваща…

До това ли се свежда европейската идея?

Счетоводство ли е това? Сметкаджийство ли е?

Нека се запитаме ние като българи. Макар че много често тук, в България дебатът също се свежда до това – колко фондове ние получаваме от ЕС, спрени ли са, не са ли спрени. Отново сметкаджийство!

Вярно, важно е, особено за една икономика като българската, която разчита горе-долу само на това – да си го кажем в прав текст.

Но до това ли се свежда европейската идея?!

Не е ли време в такива времена разделни да започнем ние да говорим за европейските ценности, които ни обединяват? И това не е нищо друго освен нашата дълбока убеденост в защитата на човешките права, в равенството между европейските народи, в солидарността!

Защото именно солидарността между европейските народи е това, което отличава ЕС от всяка друга международна организация.

Солидарността!

Нека да се замислим за секунда: ако България един ден – дай Боже да стигнем тези дни – се превърне в нетен платец в европейския бюджет! Забогатеем… И започнем ние като данъкоплатци да заплащаме за по-бедните европейски народи, за да могат те да се развият – това е солидарност… Дали нашата подкрепа за ЕС би била същата като днес?

Запитайте се. Ето това са европейските ценности.

И в тези трудни времена ще се върна в крайна сметка на първопричината: защо го има този Европейски съюз? Каква е европейската идея?

Това не е нищо друго освен идеята за мир между европейските народи.

И моето поколение, включително поколението на родителите ми, които не помнят войната, за нас мирът е нещо като даденост. Ние сме свикнали да живеем в мир.

Мирът НЕ Е даденост! Да се огледаме наоколо… Мирът не е даденост!

Спомням си, бях студент в Софийския университет, през 1999 г., когато по погрешка няколко бомби от бомбардировките в съседна Югославия паднаха включително над София. Всички помним това!

Ние като българи най-добре знаем това: тук, на Балканите мирът не е даденост. Никъде по света мирът не е даденост! Мирът е ПОСТИЖЕНИЕ!

И можем да обвиняваме днес ЕС във всички смъртни грехове, които си пожелаем. Но едно нещо не може да отречем – неговото постижение за мир.

Защото през последните 70 години европейските народи – поне държавите-членки на ЕС, живеят в мир.

И само поради тази единствена причина европейската идея заслужава нашата пълна подкрепа.

Благодаря ви!“

( Аплодисменти!)

About Лилия Христовска

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.