Последни новини
Home / Законът / Днес ЦИК определя образеца и защитата на бюлетините за изборите

Днес ЦИК определя образеца и защитата на бюлетините за изборите

Defakto.bg

 

Централната избирателна комисия трябва да утвърди техническия образец и защитата на бюлетината за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 26 март.  Днес изтича и срокът, в който кметовете на общини трябва да представят в Районните избирателни комисии предложение за съставите на Секционните избирателни комисии.
До края на утрешния работен ден ще бъде разгледано предложението на фирмата за доставка на машини на гласуване, заяви пред БНР говорителят на Централната Избирателна комисия Камелия Нейкова.

Единствената фирма, която подаде документи в сряда за доставка на машини за гласуване на изборите на 26 март, е търговското дружество “Лирекс БГ”.   Това стана ясно минути преди да изтече крайният срок за приемане на офертите.  Комисия в ЦИК ще ги разгледа и ще обяви дали параметрите отговарят на посочените изисквания.

Фирмата, която има офиси и в съседни на България страни, е  същата, която осигури машините за експерименталното гласуване през 2009 г. Управителят й  Манол Илиев коментира пред БНР:
За такава поръчка от около близо 13 хиляди машини, подобно количество може да бъде произведено в рамките на една седмица. Но необходимите за това компоненти и доставката им, е свързано със срок от порядъка на един месец, а понякога и повече. Рискове има.

Максималната сума, която ЦИК определи за тази поръчка е 15 милиона лева без ДДС.

Премиерът  Огнян Герджиков коментира с умерен оптимизъм единствения кандидат за доставка на машини за гласуване:

Хубаво е, че все пак има кандитат. Обаче дали ще завърши с успех тази обществена поръчка аз не мога да гадая. Много ми се иска да е успешна, защото това е едно от нещата, които наистина ме безпокоят и не само мен. Не е изключено изборите да отидат в Конституционния съд. Все още не е изключено.

About De Fakto

Проверете също

Радев наложи вето на част от промените в Изборния кодекс, гарантират служебна победа на управляващите (мотиви)

Президентът Румен Радев наложи вето върху части от Изборния кодекс с мотива, че  промените в …

Омбудсманът към Караянчева: Осигурете пълноценен достъп на медиите в парламента

   Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.