Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът проверява апелативния спецсъд заради пускането на Чокови

Инспекторатът проверява апелативния спецсъд заради пускането на Чокови

Defakto.bg

Инспекторатът започва проверка в апелативния спецсъд как се разпределят делата за мерки за неотклонение. Поводът е освобождаването на Ценко Чоков и сина му Мартин срещу гаранция и „домашен арест“. Проверката е разпоредена от Теодора Точкова. Това става ясно от съобщение на Инспектората. Ще се проверява периодът от 1 януари 2016 г. до 1 март 2017 г.

В състава, променил мерките за неотклонение на Чокови, участва и доскорошният председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова. При изслушването й от ВСС миналата седмица (тя кандидатства за втори мандат, но кадровиците не я избраха) Росенова обясни механизма за разпределение на делата за мерки в съда. Както и че в случая с Чокови заседанието е било закрито по силата на закона.

Темата обаче бе подета и тази седмица от Галя Георгиева и Светла Петкова по повод принципен анализ на ВКС за прилагането на „домашния арест“ като мярка за неотклонение. Обществото пита, бе техният лайтмотив. Не заменяйте правото с езика на улицата, опонира тогава Калин Калпакчиев.

Публично бе обявено също, че главният прокурор Цацаров е приканил председателя на ВКС Панов да обясни освобождаването на Чокови.

Сега идва проверката на Инспектората.

Ето пълният текст на съобщението:

„Инспекторатът към ВСС ще извърши проверка относно спазването на принципа на случайния подбор /чл. 9 от ЗСВ/ при разпределението на дела с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” в Апелативния специализиран наказателен съд в периода 1 януари 2016 г. – 1 март 2017 г.

Проверката бе наредена от главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова след самосезиране по повод статия във в. „24 часа” от 14 февруари 2017 г. със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста” и публикации в други медии по същата тема.

В изпълнение на заповедта за проверка на главния инспектор в Инспектората към ВСС проверяващият екип изиска от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд справка за брой състави, разглеждащи въззивни дела за мярка за неотклонение през проверявания период и копие от заповедите на административния ръководител относно разпределението на делата с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” на принципа на случайния подбор от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г.

Поискани са още копия от въззивните жалби и протести по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и Мартин Чоков, от материалите за тяхното разпределение и от постановените съдебни актове. Проверяващият екип от Инспектората изиска също справка за разгледаните през проверявания период въззивни дела за мярка за неотклонение по състави с посочване на номера на делото, съдията-докладчик, датата на образуването на делото, датата на съдебното заседание, датата, на която е постановено определението, и резултата от делото.

От председателя на Апелативния специализиран наказателен съд е поискана и информация за дните, в които се разглеждат въззивни дела за мярка за неотклонение, включително и заповедта, която урежда този въпрос.

Проверката трябва да приключи с изготвяне на Акт за резултатите в срок до 18 април 2017 г.“

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.