Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът проверява апелативния спецсъд заради пускането на Чокови

Инспекторатът проверява апелативния спецсъд заради пускането на Чокови

Defakto.bg

Инспекторатът започва проверка в апелативния спецсъд как се разпределят делата за мерки за неотклонение. Поводът е освобождаването на Ценко Чоков и сина му Мартин срещу гаранция и “домашен арест”. Проверката е разпоредена от Теодора Точкова. Това става ясно от съобщение на Инспектората. Ще се проверява периодът от 1 януари 2016 г. до 1 март 2017 г.

В състава, променил мерките за неотклонение на Чокови, участва и доскорошният председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова. При изслушването й от ВСС миналата седмица (тя кандидатства за втори мандат, но кадровиците не я избраха) Росенова обясни механизма за разпределение на делата за мерки в съда. Както и че в случая с Чокови заседанието е било закрито по силата на закона.

Темата обаче бе подета и тази седмица от Галя Георгиева и Светла Петкова по повод принципен анализ на ВКС за прилагането на “домашния арест” като мярка за неотклонение. Обществото пита, бе техният лайтмотив. Не заменяйте правото с езика на улицата, опонира тогава Калин Калпакчиев.

Публично бе обявено също, че главният прокурор Цацаров е приканил председателя на ВКС Панов да обясни освобождаването на Чокови.

Сега идва проверката на Инспектората.

Ето пълният текст на съобщението:

“Инспекторатът към ВСС ще извърши проверка относно спазването на принципа на случайния подбор /чл. 9 от ЗСВ/ при разпределението на дела с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” в Апелативния специализиран наказателен съд в периода 1 януари 2016 г. – 1 март 2017 г.

Проверката бе наредена от главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова след самосезиране по повод статия във в. „24 часа” от 14 февруари 2017 г. със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста” и публикации в други медии по същата тема.

В изпълнение на заповедта за проверка на главния инспектор в Инспектората към ВСС проверяващият екип изиска от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд справка за брой състави, разглеждащи въззивни дела за мярка за неотклонение през проверявания период и копие от заповедите на административния ръководител относно разпределението на делата с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” на принципа на случайния подбор от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г.

Поискани са още копия от въззивните жалби и протести по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и Мартин Чоков, от материалите за тяхното разпределение и от постановените съдебни актове. Проверяващият екип от Инспектората изиска също справка за разгледаните през проверявания период въззивни дела за мярка за неотклонение по състави с посочване на номера на делото, съдията-докладчик, датата на образуването на делото, датата на съдебното заседание, датата, на която е постановено определението, и резултата от делото.

От председателя на Апелативния специализиран наказателен съд е поискана и информация за дните, в които се разглеждат въззивни дела за мярка за неотклонение, включително и заповедта, която урежда този въпрос.

Проверката трябва да приключи с изготвяне на Акт за резултатите в срок до 18 април 2017 г.”

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.