Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд „зачерта“ задължителното гласуване

Конституционният съд „зачерта“ задължителното гласуване

Defakto.bg

Единодушно, с 11 „за“ (12-ият, съдия Анастас Анастасов е болен) КС обяви за противоконституционно заличаването от избирателните списъци при негласуване. Нещо повече, в мотивите към решението си съдиите записват, че в основата на избирателното право стои политическата свобода. А тя включва не само правото в „тъмната стаичка“ да избереш измежду предложените ти кандидати, но и правото да не отидеш до урните.

Дело № 11 от 2016 г. бе образувано по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя оспори новата разпоредба на чл. 242 а от Избирателния кодекс, която предвиждаше заличаване от избирателните списъци при две последователни неучастия в избори от един и същи вид. За да избегне санкцията, гражданинът трябваше да докаже негласуване по „уважителни причини“, скрепени със „съответните документи“. От заличаването бяха изключени пребиваващите извън страната, хората над 70 г., както и тези с трайни увреждания, с увредено зрение и затруднено придвижване. Редът за заличаването се определяше от ЦИК.

Тези нововъдения в Избирателния кодекс нарушават конституционните принципи на правовата държава, на общото и равно избирателно право, на неотменимостта на основните права и свободи, бе изтъкнала Манолова.

Конституционните съдии са се съгласили с нея. „Съдът прие, че разпоредбата на  чл. 242а от Избирателния кодекс, като предвижда санкция за неупражняване на избирателното право противоречи на Преамбюла на Конституцията, както и на   конституционните разпоредби на чл. 4, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10, чл. 37, ал. 1, чл. 38,  чл. 42 и чл. 57, поради което я обяви за противоконституционна“, съобщиха от КС. Пълният текст на решението ще бъде публикуван идната седмица.  Докладчик по делото е Гроздан Илиев.

Така в Избирателния кодекс остава само записът в чл.3, че „гласуването е задължително“. Но без санкция това си е чисто пожелание.

Текстът на чл. 3 от Избирателния кодекс не беше оспорен. Ако беше, щяхме да отменим и него, коментираха пред „Де факто“ от КС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.