Последни новини
Home / Законът / След дискусия при Манолова, следват увеличения на орязани пари на полицаите

След дискусия при Манолова, следват увеличения на орязани пари на полицаите

Defakto.bg

Последните промени в закона на МВР водят до невероятен хаос, шофьорите са с по-високи  заплати от полицаите и полицейските инспектори, обяви омбудсманът

Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана от  омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представителите на седемте синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и

Венцислав Катинов, както и служители от системата.  Форумът бе свикан след като общественият защитник бе сезиран от над 1 500 души, работещи в МВР за орязани права.

„Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР трябва да бъде преодолян. Това, което може да се направи веднага е служебният министър  да извърши организационни промени в подзаконовата нормативна база, но те няма да бъдат достатъчни. Във всички случаи текстовете, които създават проблеми трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез изготвяне на законопроект, който да бъде внесен след като бъде сформиран следващият парламент, за което ръководството на МВР пое ангажимент, като изрично по мое настояване в работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации“, каза Мая Манолова.

Тя допълни, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане, заради противоречието им с Конституцията – чл. 4, ал. 2 – принципът на правовата държава, който изисква предвидимост в действията на държавата по отношение на нейните граждани, в случая по отношение на служителите на МВР.

„С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо. Освен това хаосът, както се разбра днес, е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, два пъти по-големи от същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда.  Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят

мотивация от това страда цялото общество“, каза Манолова.

Зам.-министърът на вътрешните работи Маринела Белева увери, че до утре – 24.02.2017 г. със заповед на министъра ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, които получава всеки служител. Тази наредба се очаква да бъде публикувана във вторник в Държавен вестник.

„След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие, и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.