Последни новини
Home / Законът / След дискусия при Манолова, следват увеличения на орязани пари на полицаите

След дискусия при Манолова, следват увеличения на орязани пари на полицаите

Defakto.bg

Последните промени в закона на МВР водят до невероятен хаос, шофьорите са с по-високи  заплати от полицаите и полицейските инспектори, обяви омбудсманът

Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана от  омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представителите на седемте синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и

Венцислав Катинов, както и служители от системата.  Форумът бе свикан след като общественият защитник бе сезиран от над 1 500 души, работещи в МВР за орязани права.

„Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР трябва да бъде преодолян. Това, което може да се направи веднага е служебният министър  да извърши организационни промени в подзаконовата нормативна база, но те няма да бъдат достатъчни. Във всички случаи текстовете, които създават проблеми трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез изготвяне на законопроект, който да бъде внесен след като бъде сформиран следващият парламент, за което ръководството на МВР пое ангажимент, като изрично по мое настояване в работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации“, каза Мая Манолова.

Тя допълни, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане, заради противоречието им с Конституцията – чл. 4, ал. 2 – принципът на правовата държава, който изисква предвидимост в действията на държавата по отношение на нейните граждани, в случая по отношение на служителите на МВР.

„С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо. Освен това хаосът, както се разбра днес, е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, два пъти по-големи от същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда.  Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят

мотивация от това страда цялото общество“, каза Манолова.

Зам.-министърът на вътрешните работи Маринела Белева увери, че до утре – 24.02.2017 г. със заповед на министъра ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, които получава всеки служител. Тази наредба се очаква да бъде публикувана във вторник в Държавен вестник.

„След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие, и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.