Последни новини
Home / Законът / Ексдепутатът Владимир Кузов – съдия? Няма как да стане, поне засега! (обновена)

Ексдепутатът Владимир Кузов – съдия? Няма как да стане, поне засега! (обновена)

Defakto.bg

Тръгна дисциплинарно дело срещу магистрата, дал тога за снимка

Новината, че осъденият за педофилия някогашен депутат от „Атака“ Владимир Кузов смята да стане магистрат, даже съдия, буни духовете.

Източникът е самият Кузов, споделил плановете си пред bTV. В момента той кара стаж в съда, съобщи още телевизионният репортаж. Кузов няма притеснения. Смята, че е осъден несправедливо и делото му трябва да бъде възобновено. А в България почти нямало качествени съдии. „Мен ме интересува целият океан на правото… гражданското е океан, а наказателното е море”, коментира той.

И се кипри пред камерата пременен в тога, с дело в ръка.

Наказания заради тогата
От Софийския районен съд, където е направено фотото, реагираха остро.

„Във връзка с разпространена в средствата за масова информация снимка на стажант-юриста Владимир Кузов в Софийския районен съд, заснет облечен със съдийска тога в съдебната зала, пред герба на РБългария и държейки в себе си папка на гражданско дело, със Заповед № 85/24.02.2017 г. изпълняващият функциите председател на съда е образувал дисциплинарно производство срещу съдията, председателстващ 117 състав, за това, че предоставяйки служебна си тога на стажант-юриста, е допуснал обстоятелства, довели до накърняване престижа на съдебната власт (чл. 307, ал.3, т.3 ЗСВ)”, съобщиха оттам.

 Присъдата и последиците

Спокойно! Дори и моментно пременен с тога, господин Кузов няма как да стане магистрат – нито съдия, нито прокурор, ни следовател. Поне в близките години.

Защото законът не позволява тогата да обличат хора, осъдени на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Скандалът с Кузов навремето бе шумен и му коства излизане от парламента. А през 2007 г. на първа инстанция Софийският градски съд постанови ефективна присъда от 3 години затвор и обществено порицание (за полови сношения с непълнолетно момче, занимавало се с проституция, чрез използване на сила и заплаха  – чл. 157, ал.2). На следващата година апелативният съд потвърди наказанието.

През февруари 2009 г. обаче последната инстанция, Върховният касационен съд отсъди три години условно с петгодишен изпитателен срок. И обясни, че престъплението е извършено отдавна – през лятото и есента на 2001 г., не е със завишена степен на обществена опасност, самият Кузов е с чисто съдебно минало и няма други противообществени прояви. За това не се налага да влиза в затвора.

Независимо, че присъдата е условна обаче, тя си е „лишаване от свобода“. А чл. 162, точка 4 от Закона за съдебната власт е категоричен – за съдия, прокурор, следовател може да бъде назначено лице, което не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Какво прави в съда?

Междувременно Владимир Кузов е завършил „право“ в Нов български университет и очевидно се кани да вземе и изпит за юридическа правоспособност, за да може да се изявява като юрист. А за стигане до този изпит се изисква 6 месеца стажуване в органите на съдебната власт и в други правни професии.

Така името му попада и в списъка на стажант-юристите в Софийския градски съд, показа справка на „Де факто“. Стажът на Кузов там не е започнал, ексдепутатът ще отиде в СГС след като мине през други институции, като всички, пожелали да придобият правоспособност. А стажуването не може да бъде отказано никому с диплома по „право“.

Но това изобщо не отваря път на Кузов към професията магистрат. Кандидатстването в съдебната власт става отделно и по други правила. След вземането на изпита за юридическа правоспособност желаещите да облекат тогата се явяват на отделен конкурс за младши съдия, прокурор или следовател, обучават се в НИП, пак държат изпит, а на финала трябва да бъдат назначени от Висшия съдебен съвет. В закона, както вече бе казано, ясно е записано кой може да бъде назначен за магистрат и кой – не.

И все пак – може ли?

По правилата, дори и Владимир Кузов да се сдобие с правоспособността за юрист, в момента той по никакъв начин не може да кандидатства за магистрат заради осъждането.

След няколко години обаче тази пречка може и да отпадне, подказаха правници пред „Де факто“.

Защото тогава той вече ще е с пълна реабилитация, която не признава ограничения, дори и въведени със закон.

Това мнение е спорно, заявиха други. За тях забраната остава вечна.

Тъй или инак, приложени спрямо Кузов, и при най-благоприятен развой нещата изглеждат така: след изтичане на петгодишния изпитателен срок на условното наказание, той получава реабилитация по право. Но тя не отменя забраната в съдебния закон. Въпросната реабилитация вече е настъпила през 2014 г.

Десет години след това обаче, то ест през 2024 г., ако е бил законопослушен, следва пълна реабилитация за Кузов, която, според едното мнение, тотално зачертава всички последици от осъждането му. И тогава на ВСС ще му е трудно да откаже назначаване в системата само заради присъдата.

Но и този ребус, стигне ли се дотам, има решение. Защото в закона има и други изисквания към магистратите, включително да притежават „необходимите нравствени и професионални качества“. На това основание съдебният съвет вече е отказвал назначения.

С две думи – ако влечението на някогашния подсъдим към съдийската професия е толкова непреодолимо, през 2024 г. той евентуално може да се окаже на входа на системата. Но дали ще го пуснат да прекрачи прага, зависи от членовете на Висшия съдебен съвет. Дотогава ВСС ще е в нов състав.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.