Последни новини
Home / Законът / Адвокатите от цялата страна  избират кой да ги ръководи през следващите четири години

Адвокатите от цялата страна  избират кой да ги ръководи през следващите четири години

Defakto.bg

 

Днес и утре ( 25 и 26 февруари ) в Националния дворец на културата  342 делегати на адвокатите от цялата страна  избират кой ще е начело на адвокатурата за следващите четири години. Те решават и кои ще  са 15  -те членове на Висшия адвокатски съвет, както и 10-те резервни, които заместват редовните членове при напускане или отсъствие за повече от 3 месеца.

Форумът на адвокатите е решил да  уважи и служебният премиер Огнян Герджиков.

За втори мандата кандидатства досегашният председател  на ВАдвС  Ралица Негенцова.  Както De Fakto съобщи , зад Негенцова стои дълъг  списък от адвокати,  които са я предложили за поста,. В него влизат представители на гилдията не само от столицата, но и от различни колегии в страната –Варна, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Враца и Хасково. Както и адвокатите от София Валя Гигова, Валентин Бенатов, Цветана Чуклева, Ценимир Братоев и Петър Петров. Предварителните прогнози сочат, че Негенцова е най-вероятният победител в предстоящата битка.

За неин основен конкурент се смята столичният адвокат Борислав Вълчев, един от  учредителите на Инициативния комитет за реформа в адвокатурата (ИКАР).  Кандидатурата му официално е издигната от 13 души от софийската колегия. Сред тях са Любомир Владикин, Велислав Величков, Петромир Кънчев и доскорошния депутат от Реформаторския блок Петър Славов.

Участник в надпреварата е и  председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Иван Чолаков, който е предложен от шефа на  колегията в Пловдив Стефан Левашки. А не кккато се очаква от  колегите си в Благоевград или от Сандански, където е кантората му.

Кандидат за председател на ВАдС е и адвокатът от Разград Емил Рангелов,  издигнат за поста от двама негови колеги от града – Петко Николаев и Александър Маринов.

Технология на гласуването

Висшият адвокатски съвет е издал подробни методичиески указания за провеждане на избора, които могат да се видят на сайта на съвета(www. vas.bg)  Гласуването ще се извършва с бюлетини и непрозрачен плик по образец, утвърден от Избирателната комисия.
Изборът е с общи интегрални  бюлетини, съответно за:  председател на Висш адвокатски съвет; членове на Висш адвокатски съвет; членове на Висш контролен съвет; председател на Висш дисциплинарен съд и на Висшия дисциплинарен съд.

Избирателната комисия не е допуснала до избора за председател четирима – поради неточности в документите. По лична молба от  надпреварата се е оттеглил  адвокат  Хари  Хараламбиев, който беше кандидат за член на Висшия дисциплинарен съд.

Ако на Общото събрание присъстват всичките 342 делегати, за да бъде избран, бъдещият председател трябва да получи 172 гласа. Ако никой не получи достатъчно подкрепа при първия вот, след седмица се провежда допълнително гласуване, когато за избран се счита кандидатът, получил най-много гласове.

Най-голямо е участието на  адвокатите от София – столичната колегия излъчи 147 делегати.

Сред общо 44 кандидати за членове на съвета има много известни представители на професията.

Проф. д-р Георги Димитров от „Димитров, Петров и ко“ е предложен за член на съвета от избрания за председател на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов и от съдружника си Богдан Петров.

Адвокат Валя Гигова е номинирана за член на ВАдС от проф. Ангел Калайджиев, Маргарита Калайджидева, доц. Траян Конов, Евгения Дашина и Ели Христова.

Кандидати за съвета са и известните наказателни адвокати Людмил Рангелов и Емил Велинов.

Бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев, който сега е вписан в Пловдивската адвокатска колегия и Йосиф Герон, също са предложени за членове на ВАдС. Герон е издигнат от Борислав Вълчев. А кандидатурата на Вълчев за член на съвета е внесена от Герон. Владимир Дончев, който също е част от листата на Вълчев пък е предложен от Стефан Левашки, който, както вече стана ясно, официално издига за председател на ВАдС колегата си от Благоевград Иван Чолаков.

Въпреки че официално не са издигнали свой представител за председател на съвета, от „Адвокати за промяна“ имат кандидати за членове на ВАдС. Сред тях са Владислав Янев, Мариела Стайкова и Атанас Железчев.

На снимката – Досегашният Висш адвокатски съвет 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.