Последни новини
Home / Законът / Кадровик настоява: Без “регионални” сговори за бъдещия ВСС, изборите да са наистина свободни

Кадровик настоява: Без “регионални” сговори за бъдещия ВСС, изборите да са наистина свободни

Defakto.bg

Калин Калпакчиев настоява също съветът да приеме стандарти за работа с медиите

Две важни предложения, свързани с предстоящите избори на нов ВСС, и с целенасочени атаки на определени медии срещу съдии е внесъл Калин Калпакчиев от съвета. Той настоява предложенията да влязат в дневния ред на съдийската колегия на ВСС утре.

И двете са публикувани в блога на кадровика.

“Предизборната кампания” за нов ВСС вече започна, открити са номинациите за членове на съвета от страна на съдиите, прокурорите и следователите. Самите избори ще са през май (следователите) и юни (прокурори и съдии), дотук е номиниран директорът на националното следствие Евгени Диков. Номинации за прокурори още няма, а тези за съдии стартират от 25 февруари.

По повод предстоящите избори Калпакчиев настоява да се обсъдят: “мерки за създаване на организация и атмосфера за свободно и без неправомерна намеса упражняване от съдиите на активното им и пасивно право на избор на членовете на ВСС в колегията на съдиите; приемане на становище за изразяване на неприемливост на регионалното представителство при формиране на съдийската колегия; приемане на становище до председателите на съдилища за въздържане от участие (формално и неформално) в процеса на номиниране и избор на членове на съдийската колегия на ВСС; провеждане на разяснителна и мотивационна кампания сред съдиите за явяване и участие в двете общи събрания за изслушване и избор, съответно на 10 и 17 юни 2017 г. в град София”.

Конкретният повод са огласени сондажи в пловдивския апелативен район за “единна кандидатура” на съдиите там, както и за “техни” пратеници в различните комисии по изборите.

Вотът за ВСС, който вече е на принципа 1 магистрат-1 глас трябва да е вот на свободната, а не дирижирана воля, заявява по този повод Калпакчиев.

Другото предложение на Калпакчиев е “категорично да се противопоставим на водените в определени медии негативни и опозоряващи кампании срещу съдии, членове на ВСС и съсловни организации. Призоваваме за стриктно съблюдаване на правилата на журналистическата етика и добри стандарти, с оглед запазване на авторитета и безпристрастността на правосъдието.”

Конкретно става дума за публикации в “Труд” и “Блиц” срещу съдия Мариана Георгиева от СГС, задето е спряло вписване на промените в ръководството на “Виваком” и изрази като “твърда тарифа” и “частен съд”. Става дума за съдебни актове, “засягащи лица с големи икономически интереси”, подчертава Калпакчиев.

Напомня, че дотук ВСС не е реагирал на кампаниите за омаскаряване на съдии, на председателите на СГС и на ВКС, както и на кадровици. Нещо повече, в “някои случаи определени членове на съвета гласно или негласно одобряват и подбуждат воденето на „мръсни” войни срещу неудобни за тях представители на съдебната власт”.

“Продължаващите атаки в определени медии срещу съдии, съдилища, съсловни организации, членове на ВСС са една от основните причини за констатациите в последния доклад на ЕК до Съвета и ЕП: „Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите”, сочи още Калпакчиев.

Затова извън конкретната реакция, предлага “съдийската колегия на ВСС да организира в най-кратки срокове среща между членовете на колегията и главни редактори и журналисти от всички национални медии – телевизионни и радио оператори, вестници, интернет сайтове. На тази среща, която следва да се предава пряко по интернет, следва да се обсъдят приемането на съвместни правила за взаимодействие между съдебната власт и медиите, така че да бъдат утвърдени минимални стандарти, които да допринасят за утвърждаване на ролята на правосъдието и медиите в демократичната и правова държава”.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.