Последни новини
Home / Законът / Кадровик настоява: Без „регионални“ сговори за бъдещия ВСС, изборите да са наистина свободни

Кадровик настоява: Без „регионални“ сговори за бъдещия ВСС, изборите да са наистина свободни

Defakto.bg

Калин Калпакчиев настоява също съветът да приеме стандарти за работа с медиите

Две важни предложения, свързани с предстоящите избори на нов ВСС, и с целенасочени атаки на определени медии срещу съдии е внесъл Калин Калпакчиев от съвета. Той настоява предложенията да влязат в дневния ред на съдийската колегия на ВСС утре.

И двете са публикувани в блога на кадровика.

„Предизборната кампания“ за нов ВСС вече започна, открити са номинациите за членове на съвета от страна на съдиите, прокурорите и следователите. Самите избори ще са през май (следователите) и юни (прокурори и съдии), дотук е номиниран директорът на националното следствие Евгени Диков. Номинации за прокурори още няма, а тези за съдии стартират от 25 февруари.

По повод предстоящите избори Калпакчиев настоява да се обсъдят: „мерки за създаване на организация и атмосфера за свободно и без неправомерна намеса упражняване от съдиите на активното им и пасивно право на избор на членовете на ВСС в колегията на съдиите; приемане на становище за изразяване на неприемливост на регионалното представителство при формиране на съдийската колегия; приемане на становище до председателите на съдилища за въздържане от участие (формално и неформално) в процеса на номиниране и избор на членове на съдийската колегия на ВСС; провеждане на разяснителна и мотивационна кампания сред съдиите за явяване и участие в двете общи събрания за изслушване и избор, съответно на 10 и 17 юни 2017 г. в град София“.

Конкретният повод са огласени сондажи в пловдивския апелативен район за „единна кандидатура“ на съдиите там, както и за „техни“ пратеници в различните комисии по изборите.

Вотът за ВСС, който вече е на принципа 1 магистрат-1 глас трябва да е вот на свободната, а не дирижирана воля, заявява по този повод Калпакчиев.

Другото предложение на Калпакчиев е „категорично да се противопоставим на водените в определени медии негативни и опозоряващи кампании срещу съдии, членове на ВСС и съсловни организации. Призоваваме за стриктно съблюдаване на правилата на журналистическата етика и добри стандарти, с оглед запазване на авторитета и безпристрастността на правосъдието.”

Конкретно става дума за публикации в „Труд“ и „Блиц“ срещу съдия Мариана Георгиева от СГС, задето е спряло вписване на промените в ръководството на „Виваком“ и изрази като „твърда тарифа“ и „частен съд“. Става дума за съдебни актове, „засягащи лица с големи икономически интереси“, подчертава Калпакчиев.

Напомня, че дотук ВСС не е реагирал на кампаниите за омаскаряване на съдии, на председателите на СГС и на ВКС, както и на кадровици. Нещо повече, в „някои случаи определени членове на съвета гласно или негласно одобряват и подбуждат воденето на „мръсни” войни срещу неудобни за тях представители на съдебната власт“.

„Продължаващите атаки в определени медии срещу съдии, съдилища, съсловни организации, членове на ВСС са една от основните причини за констатациите в последния доклад на ЕК до Съвета и ЕП: „Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите“, сочи още Калпакчиев.

Затова извън конкретната реакция, предлага „съдийската колегия на ВСС да организира в най-кратки срокове среща между членовете на колегията и главни редактори и журналисти от всички национални медии – телевизионни и радио оператори, вестници, интернет сайтове. На тази среща, която следва да се предава пряко по интернет, следва да се обсъдят приемането на съвместни правила за взаимодействие между съдебната власт и медиите, така че да бъдат утвърдени минимални стандарти, които да допринасят за утвърждаване на ролята на правосъдието и медиите в демократичната и правова държава“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.