Последни новини
Home / Законът / Министър и камара искат наказания за частния изпълнител Иван Чолаков

Министър и камара искат наказания за частния изпълнител Иван Чолаков

Defakto.bg

Правосъдният министър Павлова предлага две дисциплинарни производства, Камарата на ЧСИ настоява за най-тежката санкция

Дисциплинарни наказания за частния съдебен изпълнител от София Иван Чолаков искат както  министърът на правосъдието Мария Павлова, така и Камарата на ЧСИ. Чолаков е на мушка заради сериозни нарушения в работата си.

Министърът на правосъдието Мария Павлова подписа днес второ искане за образуване на дисциплинарно производство срещу частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Иван Чолаков с район на действие Софийски градски съд, за допуснати от него нарушения по изпълнително дело, съобщи пресслужбатата на ведомството.

Отправеното искане до председателя на дисциплинарната комисия на Камарата на ЧСИ е във връзка с резултат от извършена проверка на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт (ЗСВ) срещу ЧСИ Чолаков, по повод жалба на търговско дружество, по изпълнително дело.

От Инспектората бе установено, че ЧСИ Чолаков е поискал незабавен превод от банката на длъжника за сума, която не е била обезпечена, вместо той да е изпратил запорно съобщение, което би задължило банката да отговори дали има предходни запори върху сметката на длъжника.  Според тълкувателно решение №2 от 2013 на ВКС при наличие на запори на предходни кредитори, частният съдебен изпълнител има задължение да ги уведоми за изпълнителното дело и да ги включи при разпределяне на постъпилата сума в сметката на длъжника.

Срещу същия ЧСИ на 22 февруари т.г. министър Мария Павлова поиска образуване на друго дисциплинарно производство. То е  във връзка с 5 констатирани нарушения по повод  проверка от Инспектората  по жалба на физическо лице.

Ето какво още се казва в пресъобщението на министерството:

„Изпълнително дело е образувано на 27 юли 2016 г., въз основа на изпълнителен лист, издаден от Софийския районен съд, на основание заповед за изпълнение по чл.417 от ГПК, по силата на който, жалбоподателката е осъдена да заплати сумата от  2 400 000 лв. и 120 530 лв. разноски по делото.

Инспекторатът е установил, че по изпълнителното дело в кантората на ЧСИ Чолаков е постъпило писмо на 20 октомври 2016 г. от Софийския районен съд, че по посоченото в изпълнителния лист дело длъжник е друго лице за сумата от  9 800 лв., представляваща задължение по запис на заповед.

Въпреки постъпилото писмо, в нарушение на чл.3 от  ГПК и чл. 2 и чл.3 от Етичния кодекс на частните съдебни изпълнители, Чолаков не е предприел действия по уведомяване на съответните компетентни институции с оглед извършването на проверка по отношение на представените от взискателя изпълнителен лист и заповед за изпълнение, се сочи в искането на министър Павлова за образуване на дисциплинарно производство.

И още нарушения от разпоредбите на Гражданско-процесуалния кодекс:

ЧСИ Чолаков е връчил на 2 август 2016 г. покана за доброволно изпълнение на лице, посочено като съсед на длъжника, при условие, че ГПК изключва съседите от кръга лица, на които тя може да бъде връчена в случаите, в които не може да бъде връчено лично на длъжника; не е връчил на длъжника заповедта за изпълнение с отбелязването за издаден изпълнителен лист; не е изпратил незабавно до съда копие от съобщението, с което е връчена заповедта за изпълнение; прекратил е изпълнителното производство, без да е посочил конкретното основание предвидено в разпоредбата от една страна, и от друга  без да е налице по изпълнителното дело основание за прекратяване, предвидено в същата разпоредба“.

Освен посочените две искания за образуване на дисциплинарни производства, заради други нарушения по изпълнителни дела, Министерството на правосъдието още през 2016 и 2015 години е  искало от дисциплинарната комисия на Камарата на ЧСИ да се образуват  две дисциплинарни производства срещу ЧСИ Иван Чолаков, се разбира от прессъобщението.

Георги Дичев

Частният изпълнител Чолаков е взет на мушка отделно и от Камарата на ЧСИ, стана ясно от изявление на нейния председател Георги Дичев.

На 24 февруари единодушно Съветът на Камарата на ЧСИ е решил да се образува дисциплинарно производство срещу Чолаков и да се настоява за най-тежкото наказание лишаване от право да се упражнява професията за 3 години.

Дотук се стига след серия репортажи на bTV за „фалшиви” длъжници – хора, загубили имущество и пари на базата на записи на заповед, каквито те не са подписвали. Ставаше дума за 7 случая, попаднали все при ЧСИ Чолаков.

Проверката на камарата е установила, че в 3 от случаите няма сериозни нарушения, но не така стоят нещата при останалите 4. Там е установена „системност на нарушенията”, включително връчване на книжа извън района на действие, на други лица или на поставен под пълно запрещение. Призоваване на хора с постоянен адрес в Швейцария чрез залепване на призовката на входа на софийски адрес и започване на принудително изпълнение без да са изтекли законовите срокове и т.н.

В тази връзка към всички ЧСИ е отправена препоръка да са особено внимателни при изпълнителни листове, издадени на базата на зпис на заповед.

Камарата ще настоява и за промяна в чл. 417 от ГПК, така че да отпадне възможността съдът да издава заповед за незабавно изпълнение на базата само на запис на заповед.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.