Последни новини
Home / Законът / Пореден кмет обвинен за зоокъта в Пловдив

Пореден кмет обвинен за зоокъта в Пловдив

Defakto.bg

Появи се нов, трети поред обвиняем за зоокъта в Пловдив, отново на отговорен пост.

След градоначалника Иван Тотев и неговия заместник Димитър Кацарски, прокуратурата е взела на мушка кмета на пловдивския район „Западен“ Димитър Колев, съобщиха оттам.

Той е обвинен за престъпление по служба и е определен като съучастник на Тотев. Мярката за неотклонение на Колев е „подписка“.

Случва се, след като заради това дело Иван Тотев почти бе отстранен от кметския пост – на първа инстанция Пловдивският окръжен съд уважи искането на прокуратурата. Апелативният съд обаче оказа отстраняване. Делото бе иззето от пловдивските обвинители и по него работи „антикорупцията“ на СГП.

Ето днешното съобщение на прокуратурата:

„Днес, 27 февруари 2017 г., Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП привлече в качеството на обвиняем Димитър Колев – кмет на район „Западен“ при Община Пловдив. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с Иван Тотев (кмет на Община Пловдив), като извършител и Димитър Кацарски (заместник кмет на Община Пловдив), като помагач – престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 НК.

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено улеснил кмета на общината Иван Тотев в извършването на престъпление по служба.

Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно:

1. без Район „Западен“ да е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя – Община Пловдив и Изпълнителя – „Запрянови 03“ ООД с предмет строително – монтажни работи на обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът” – гр. Пловдив”;

2. без Район „Западен“ да е Възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ. Възложител е собственикът на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, и лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон. Възложителят или упълномощено от него лице осигурява всичко необходимо за започване на строителството;

3. без Район „Западен“ да има качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от ЗУТ. Участници в процеса на строителството са възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част „Конструктивна“, техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване. Взаимоотношенията между участниците в строителството се уреждат с писмени договори.

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на чл. 157, ал.1 от ЗУТ. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква – датата на заверка на заповедната книга.

Колев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Припомняме, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

На 13 февруари 2017 г., в качеството на обвиняем бе привлечен и Димитър Кацарски – заместник кмет на Община Пловдив за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“ – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.