Последни новини
Home / Законът / Без избор на председател Административен съд-Бургас и след балотаж

Без избор на председател Административен съд-Бургас и след балотаж

Defakto.bg

Два гласа не стигнаха на един от тримата кандидати

Административният съд в Бургас остава без титулярен ръководител. След гласуване и балотаж съдийската колегия не избра никого от тримата кандидати за поста. За избор се искаха 8 „за”, и в двата тура обаче един от кандидатите получи твърдо 6 „за”и не се класира.

За поста се бориха Румен Йосифов и Христо Христов от административния съд и Мариета Бушандрова от районния съд в Бургас. Кандидатурата на дамата се отбеляза с нулева подкрепа – по закон магистрат от по-ниско ниво може да бъде назначен за ръководител в по-горно само по изключение. И този път във ВСС спазиха това правило.

Така при първото гласуване Румен Йосифов взе 6 „за”, Христо Христов 4”за”, Мариета бшяндрова 0 „за”, а 4 от кадровиците гласуваха против всички. При балотажа между Йосифов и Христов резултатът абсолютно същият и два гласа отново не стигнаха за избор.

Административният съд в Бургас освен че е сред най-натоварените е и с тежко наследство – негов първи ръководител бе Атанас Вълков, впоследствие разследван, съден и осъден за документни и служебни престъпления (в момента делото е спряно на втора инстанция заради заболяване на подсъдимия).

Сега микроклиматът е добър, стана ясно от изявленията на двамата работещи там кандидати.

Румен Йосифов е в административния съд от 2014 г., преди това е бил два мандата председател на районния съд в Царево. В концепцията си той заявява, че натовареността е болна тема и няма да позволи намаляване на щата на бургаския съд „под една или друга форма”. Стана ясно, че голяма част от магистратите с писмо са портестирали сещу командироването на техен колега в София без ясни мотиви, което още повече е усложнило тяхната работа. Тъй като днес председателят на ВАС Георги Колев реагира срещу това, Йосифов му обясни, че в писмото на съдиите не е имало нищо „лично” и в никакъв случай не е целяло да го обиди. И при изслушването му пред общото събрание, и днес пред ВСС обаче кандидадът бе категоричен – няма да допусне чужди влияния върху работата, за важните въпроси ще се консултира с общото събрание.

Опонентът му Христо Христов е дългогодишен следовател, работил включително в София, бил е шеф на следствието в Сливен. В административното правораздаване е от 2007 г., но до миналата година е работил в съда в Ямбол. Пред общото събрание заявява, че ще избягва конфронтацията, включително и с по-горни съдилища, пред съвета заяви, че ще се съоразява включително с медийната стратегия на ВАС. На въпрос на Соня Найденова защо е избрал именно нея, а не стратегията на ВСС, кандидадът отговори, че не чел подробно въпросния документ на ВАС. Но по принцип смята, че трябва да се съобразява с него.

Самото общо събрание не е излязло с конкретна подкрепа към никого от кандидатите.

Днес Георги Колев застана зад Христо Христов, каза че възприема изцяло неговата концепция и не е съгласен общото събрание да решава всички важни въпроси.

Подкрепа за Румен Йосифов декларираха Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Лозан Панов. „Това не е контакт на власт и подчшнение, изисква вслушване и чуване дори по въпроси, които не са от компетентността на общото събрание. Нищо лошо не каза Йосифов със заявлението, че по важни въпроси ще иска мнението на общото събрание. Дали имат нужда от нови компютри може да реши сам председателят, но когато става дума за командироване на съдия от състав, натоварен с дела, е добре да се консултира с общото събрание”, категоричен бе председателят на ВКС Лозан Панов.

След неуспешното гласуване Калин Калпакчиев обяви, че за пореден път не се избира кандидат без ясни мотиви. Галя Георгиева отвърна, че това било поредното „менторско изказване” на Калпакчиев.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.